Ministr zdravotnictví Roman Prymula představil nová opatření proti šíření...

Ministr zdravotnictví Roman Prymula představil nová opatření proti šíření covidu-19. (23. září 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Prymula plánoval promluvit k národu, projev na poslední chvíli zrušil

  • 358
Ministr zdravotnictví Roman Prymula měl večer vystoupit s projevem a vyjádřit se v něm k novým opatřením v rámci boje proti epidemii koronaviru. Přenos měly kromě iDNES.cz odvysílat i hlavní televizní stanice. Krátce před osmou hodinou ovšem projev v plánovaném termínu zrušil, důvodem je protahující se jednání vlády.

„Je mi líto, stále na vládě diskutujeme o finální podobě opatření. Avizovaný projev je proto nutné odložit,“ oznámil Prymula na twitteru. Jestli projev přednese hned v úterý, ministr zdravotnictví na tiskové konferenci po jednání kabinetu neupřesnil.

Večerní projev měl být prvním podobným vystoupením ministra Prymuly k epidemii. Zároveň se nestává často, aby ministr vystupoval v televizi s mimořádným projevem. Naposledy takto vystoupil v roce 2012 tehdejší šéf zdravotnictví Leoš Heger. Tehdy tímto způsobem vyhlásil v České republice prohibici kvůli otravám metanolem z pančovaného alkoholu.

Ministr tehdy zakázal prodávat lihoviny obsahující více než 20 procent alkoholu ve všech obchodech, restauracích a podobných podnicích. Opatření platilo od 14. do 26. září, kdy se o den později mohl na prodejní pulty alkohol znovu částečně vrátil.

V září, srpnu a březnu k národu z televizních obrazovek promluvil premiér Andrej Babiš. V posledním vystoupení před třemi týdny spoluobčany vyzval, aby především kvůli ohroženým skupinám lidí respektovali povinnost nošení roušek. Přiznal, že se nechal ukolébat v létě poklesem nových případů a vláda opatření i kvůli atmosféře ve společnosti zmírnila.

Od 1. března, kde se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 117 tisíc lidí, necelá polovina z nich se už uzdravila. Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko v pátek, kdy přibylo 8 615 nakažených. V nemocnicích je s nákazou přes 2 100 lidí. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem přes tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video