Eurokomisařka Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová | foto:  Michal Šula, MAFRA

Ženy pracují o 51 dní více, aby vydělaly co muži, říká zpráva Jourové

  • 208
Platy mužů a žen v Evropské unii se vyrovnávají velmi pomalu. Letos ženy dostaly za stejnou práci zaplaceno o 14,1 procenta méně než muži. Loni to bylo ještě méně, dokonce 14,5 procenta, uvedla dnes Evropská komise. Při současném tempu může sjednocení trvat i stovky let. Koronavirus situaci ještě zhoršil.

„Ženy nejsou za svou práci stejně ohodnoceny. Za každé euro, které v Evropě vydělá muž, jim v průměru připadne jen 86 centů. Ženy tak pracují o 51 dní více, aby vydělaly to samé, co jejich mužští kolegové,“ uvádí ve zprávě místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová a její kolegové.

Komise dodala, že při současném tempu by se rozdíly ve mzdách a platech srovnaly za desítky či dokonce stovky let. „To je nepřijatelné, musíme přidat a ten rozdíl snížit na nulu,“ uvedla komise.

Připomněla také, že strukturální nerovnosti mezi muži a ženami ještě zhoršuje koronavirová pandemie. Ženy totiž častěji vykonávají špatně placené práce, na které se nevztahuje sociální pojištění a o které nyní přicházejí. Bývají také častěji v první linii.

V příštích týdnech má komise v plánu navrhnout nová závazná opatření, která by zajistila větší transparentnost v odměňování. Pomoci by podle ní mohla společná evropská pravidla pro určování adekvátní minimální mzdy, protože ji dostává více žen než mužů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video