Den otevřených dveří v dokončeném pavilonu akutní medicíny v karlovarské...

Den otevřených dveří v dokončeném pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnici. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Krajům se nelíbí, že stát chce oddlužit jen státní nemocnice

  • 11
Krajům se nelíbí oddlužení státních nemocnic v Praze a v Brně, které schválila vláda. Poukazují na to, že i krajské nemocnice jsou v dlouhodobé ztrátě a také by potřebovaly, zejména s ohledem na další ztráty způsobené opatřeními proti šíření koronaviru.

Podle karlovarského krajského radního pro zdravotnictví Jana Bureše z ODS je vládní opatření pro kraje nespravedlivé. „Obří deficit českých nemocnic je důsledkem dlouhodobého podfinancování systému. Stát do něj za své pojištěnce neodvádí ani poloviční peníze ve srovnání s jakoukoli firmou nebo malým živnostníkem,“ řekl.

„Situace je o to horší, že nyní kvůli koronaviru nemocnicím narůstají před očima ztráty v řádu desítek milionů každý měsíc a hrozí zhroucení celého regionálního zdravotnictví. V této situaci mi přijde až nepochopitelné, že stát, místo systémového řešení, jen oddluží svoje nemocnice a ty ostatní ho nezajímají,“ dodal.

Koronavirus v Česku

V nákupním centru na okraji Břeclavi mohly znovu otevřít všechny provozovny,...
Dnes v omezeném režimu otevírá i pražská zoologická zahrada. (27. dubna 2020)
Zaměstnanec libereckého obchodu se sportovním vybavením uzpůsobuje prodejnu k...

Oddlužením státních nemocnic se zabývali hejtmani i na videokonferenci s ministrem vnitra Janem Hamáčkem z ČSSD a členy Ústředního krizového štábu.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek z KDU-ČSL řekl, že jako předseda Komise pro zdravotnictví Rady Asociace krajů zašle dopis ministru zdravotnictví, aby ho upozornil na nerovný přístup ke zdravotnickým zařízením.

Šest nemocnic je v ekonomické nouzi. Stát poskytne miliardy na oddlužení

„Jestliže ministerstvo zdravotnictví oddluží své nemocnice, prakticky tím sanuje jejich dluhy ze státního rozpočtu. I naše regionální nemocnice ale mají stejný problém v hospodaření a my chceme, aby stát ke všem přistupoval stejně,“ uvedl Čunek.

Vláda v pondělí schválila oddlužení šesti velkých státních nemocnic v Praze a Brně. Mělo by jít o 6,6 miliardy korun. Oddlužení by mělo mít formu jednorázového příspěvku na provoz. Nemocnice peníze použijí na úhradu závazků po splatnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video