Vláda vzpomněla na bohoslužby. Umožní je za deset dní, řekl Babiš

  • 100
Stát umožní od 27. dubna konání bohoslužeb, řekl premiér Andrej Babiš Rádiu Z. Zpočátku budou možné do 15 osob, od 8. června nebudou omezeny počtem účastníků. Babiš v rámci uvolňování restrikcí kvůli epidemii koronaviru v předchozích dnech přiznal, že na bohoslužby kabinet zapomněl.

Premiér Babiš projednal návrh na obnovení bohoslužeb s kardinálem a pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Nyní o něm bude jednat vláda.

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

Ta v úterý představila harmonogram postupného uvolnění zákazů a omezení služeb a aktivit. Babiš ve středu přiznal, že vláda na věřící pozapomněla a neřešila otázku obnovení bohoslužeb. 

Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček pak ve čtvrtek věřící ubezpečil, že plán povolení bohoslužeb přinese na vládu jako podnět. Ministři budou formou videokonference jednat v pátek odpoledne.

Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference se tento týden obrátily na premiéra, představitele vlády a krizový štáb s žádostí, aby se mohly konat veřejné bohoslužby při zachování preventivních opatření.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se letos slavily ve zvláštním režimu Velikonoce, hlavní křesťanské svátky. Lidé je trávili doma, sledovali bohoslužby on-line a nemohli navštěvovat chrámy k tradičním setkáním.

Bohoslužby chce premiér povolit v 2. etapě rozvolňování opatření 27. dubna. Spolu s kostely by se v ten den měly otevřít i všechny maloobchodní prodejny s výměrou do 200 metrů čtverečních. Opatření se však netýká obchodů, které jsou v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních. Ty zůstanou nadále zavřené.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video