Pražský hrad

Pražský hrad | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Hrad chyboval při zadávání veřejných zakázek, zjistil NKÚ

  • 18
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a její příspěvkové organizace. Především u nich pak našel různá pochybení. Správa Pražského hradu a Lesní správa Lány například dělily větší zakázky na menší, a tím porušily zákon o veřejných zakázkách.

"Například Správa Pražského hradu takto rozdělila soutěž na rekonstrukci, propojení a záložní napájení rozvoden. Lesní správa Lány postupovala stejně například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře," uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Správa Pražského hradu a Lesní správa Lány porušily i pravidla účetnictví. V účetních závěrkách za kontrolované roky nevykázaly některé stavby či pozemky do správné položky.

"V roce 2008 tak například Správa Pražského hradu nadhodnotila soupis nedokončeného dlouhodobého majetku o téměř 90 milionů korun. Do této položky totiž započítala tři již zkolaudované objekty, které měly být správně zaúčtovány do položky Stavby," poukázala na jednu z chyb mluvčí NKÚ.

Kanceláři prezidenta republiky pak NKÚ vyčítá, že neprovedla veřejnosprávní kontrolu hospodaření s nemovitým majetkem a investičních akcí financovaných v rámci programů reprodukce majetku.

Kontrola se týkala hospodaření s nemovitým majetkem za 1,5 miliardy korun a s dotacemi za 230,5 milionu korun. Přes nalezená pochybení kontroloři tvrdí, že nenašli neúčelné či neoprávněné nakládání s majetkem či finančními prostředky.

Kancelář prezidenta v reakci na kontrolu NKÚ uvedla, že nalezené nedostatky jsou především výsledkem rozdílného právního názoru souvisejícího s nejednoznačným zněním obecného předpisu a častými změnami legislativy.

"Kancelář prezidenta republiky se rozhodla jednoznačně upřednostnit doporučení a podněty NKÚ před stávající dlouholetou praxí, nastavenou mnohdy již našimi předchůdci. Z tohoto pohledu jsou všechny podněty Nejvyššího kontrolního úřadu nejen pro Kancelář prezidenta republiky, ale i pro obě podřízené příspěvkové organizace - Správu Pražského hradu a Lesní správu Lány - cenným přínosem," uvedl mluvčí prezidenta Radim Ochvat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video