Diskuze

KONTEXT: Někteří nebudou mít proč se vrátit. Já pojedu, říká ukrajinská studentka

Po začátku války se zoufale snažila dostat svou maminku a bratra do Česka. Pak jim musela najít práci a školu, zajistit jim nový život. „Nevím, kdy válka skončí. Ale určitě ji vyhrajeme,“ říká ukrajinská studentka Taisiia Kryvoshei. V podcastu Kontext hodnotí uplynulých deset měsíců války.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Proč by se měli vracet, vždyť si tu připadají jako doma(korupce, úplatky, bezpráví)? Takové podmínky jako zde k zakořenění jim ve vlasti nikdo nedá zvlášť když přitáhne dalších 0,5 M rod. příslušníků(polovina zmrzačených, nemocných), to se bude vychvalovat, jak se těmto milým a pracovitým lidem zajišťují byty, školy, zdrav. péče a že to MUSÍME chápat a jak jsme tím opravdu naštvali cara ze Říše zla!

0 1
možnosti
RV

Proč by se tam někdo vracel? Vždyť z celé oblasti kdo mohl, je už dávno jinde. Celé Pobaltí se vylidňuje - Litva, Lotyšsko, Estonsko jsou vymírající země, kde je pár důchodců.

0 8
možnosti
MK

Ja napriklad mam ubytovanych 5 rokov Turkmenskych Rusov. Cela rodina usla z Turkmenska pred rezimom a zivotnymi podmienkami ake v Turkmensku panuju. za tych 5 rokov vsetky 3 deti su uz cisti Slovaci. Uplne bez ruskeho prizvuku, cista Slovencina. Pani pracuje celych 5 rokov, pan tak isto. Tento rok chcu poziadat o Slovenske obcianstvo. Komu taki ludia mozu vadit?

10 0
možnosti
OK

Jóó, když přitáhli z Turkmenistánu, tak i Slovensko je pro ně ráj!

0 0
možnosti
RP

Měli by se po válce vrátit a rozvíjet přednostně svou zemi. Protože Evropská Unie, jestli se nepovede neutralizovat zelené blázny a další ideologické blázny, zatím pevně usídlené v Bruseli, jde do háje prakticky stejně spolehlivě jako válku prohrávající Rusko. Jenom se zpožděním nějakých nižších desítek let.

Putin se musí vzteky kopat do zadele, že spustil tu válku o roky předčasně, v době, kdy EU je ještě schopna podporovat Ukrajinu bývalými sovětskými zbraněmi i nově západními zbraněmi a je schopná další zbraně vyrábět. Kdyby počkal jen 5 - 10 let, EU by se sama zeleným a jiným bruselským blázněním zlikvidovala tak, že by nebyla schopna Ukrajině prakticky jakkoliv pomáhat, snad kromě čistě humanitární pomoci. A až by Ukrajinci vyčerpali své zásoby zbraní a munice, nic by rusským tankům nebránilo projet celou Ukrajinu až na polské, slovenské a jiné hranice EU. Případně pokračovat dál a zabrat území minimálně bývalých sovětských LidoDemo satelitů včetně nás. A než by se USA s pospávajícím Biddenem rozhoupaly, nebylo by na Ukrajině koho podporovat.

1 7
možnosti
AP

No,v jeho věku dalších 10 let nemá...

4 0
možnosti
JV

A já bych slečně studentce mezinárodních vztahů a diplomacie rád neustále opakoval, že na protivládní demonstrace chodí lidi protestující proti vládě.

Proti Ukrajině jsou protiukrajinské demonstrace.

2 9
možnosti
VP

No, asi vám nemusím připomínat, co se pořvávalo na posledních 2 větších protivládních demonstracích. Vy to dobře víte.

7 0
možnosti
PK

Ukrajinci tady pracují, ale rozhodně ne všichni odvádějí daně, již před válkou běžně načerno

14 24
možnosti
Foto

Asi tak čtvrt milionu tady daně odvádí, z toho kolem 100 000 uprchlíků. Pokud kdokoliv tady pracuje načerno, tak ho taky někdo musí platit, mít z neodvádění daní prospěch, takže bych řekl, že snižování nákladů na práci je vlastně problém Čechů, protože chtějí ušetřit. Taky "zdaleka" ne všichni Češi tady odvádějí daně. ;-)

25 0
možnosti
PZ

Nebýt pracovních víz na 3 měsíce, tak by se před válkou žádný Ukrajinec na Ukrajinu nevracel. Pochybuju, že se po válce pohrnou zpátky do zničené země...

7 22
možnosti
JP

Nesuďte podle sebe, mají tu zemi radi a chtějí ji mít zas krásnou.

2 2
možnosti
Foto

Charkov byl vedle Kyjeva jeden ze strategických cílů kvůli velké ruské menšině, která ve městě žije. Jo jo

1 1
možnosti
VH

Velká část Ukrajinek se po válce vrátí. Ale spousta mužů sem naopak za svou rodinou přijede. Hodně z nich proto, aby si tu vydělali na nový život doma na Ukrajině. Před válkou jich tu hodně pracovalo, aby si vydělali na dům či byt, či podpořili své příbuzné. S tím, že se někdy vrátí. Teď jich bude násobně více.

Někdo bude muset zaplatit rekonstrukci Ukrajiny. Nakonec to budou z velké části Ukrajinci sami. Z EU půjde spíše o podporu.

21 0
možnosti
RP

Přes rekonstrukci Ukrajiny můžeme legálně rozhýbat českou i obecně evropskou ekonomiku. Brusel prostě uvolní na rekonstrukci miliardy eur a za ty peníze evropské firmy většinu Ukrajiny zrekonstruují. Ty peníze tak nakonec zůstanou v EU u našich občanů a plus jště přibudou peníze, které si Ukrajina pujčila na válku a nyní je bude vracet. Na rozdíl od všelijakého bruselského dotování jsou tyto peníze smysluplně vynaložené peníze, které se beze zbytku promění v prosperitu.

1 0
možnosti
AP

Hezká, vzdělaná, pracující....mně taková migrantka rozhodně nevadí.

39 0
možnosti