Komunisté jdou do voleb s poměrně netradičními verši. Ilustrační foto

Komunisté jdou do voleb s poměrně netradičními verši. Ilustrační foto | foto: Martin Polívka, MF DNES

Ať teletníky a kombajny jsou zase smělé, rýmují před volbami komunisté

  • 382
Komunisté jdou do voleb s básněmi. Mají v Libereckém kraji svého Francoise Villona. Říká si Venda Básník a nespokojence burcuje na kartičkách. "Na jedné straně je obrázek, na druhé povídání," prozradila krajská předsedkyně KSČM Dana Lysáková.

 Například snímek krajské jedničky Stanislava Mackovíka doprovázejí verše na téma Zdravotnictví a sociální služby:

"Nemocným a seniorům zvýšení stávající péče / a nesmyslných poplatků zrušení / cesta k doktoru ať se méně vleče / ať optimalizují zdravotnictví zkušení."

A jak Venda Básník zrýmoval oblast dopravy?

"V rámci čistého prostředí / podporujeme železnici! / Díky požehnání z ústředí / méně kamionů na silnici. / Jsme pro rozvoj dopravy hromadné / a slevy na jízdenky i předplatné."

Se zemědělstvím a životním prostředím se vyrovnal v heroické epické básni.

"Zastavme nesmyslné vylidňování venkova! / Služeb, obslužnosti a vybavenosti obnova / je naším správným směrem. / Ať teletníky a kombajny jsou zase smělé, / hrdé na své výsledky a jednotní / Samozřejmostí je péče o prostředí životní."

Takto se KSČM staví k problematice bezpečnosti:

"Ochrana osob a majetku / policie, hasiči / nesmí být v rukou soukromníka. / Dostupnost všude, i pro tetku / Ať nemají šanci lupiči. / Prevencí ke zničení záškodníka!"

Je to diletantství, říká literární kritik

Co říká na stranickou poezii renomovaný literární kritik Petr A. Bílek?

"Veršovánky jsou dokladem, že jejich autor sice na hodiny literatury do školy chodil, ale buď nedával příliš pozor, nebo ta škola měla dost špatnou kvalitu," uvedl. "A výklad toho, co je poezie, se tam zastavil u prvních obrozenců. Pokud se někdo takto diletantsky pouští na pole poezie, měl by se volič bát, že stejně diletantsky bude fušovat i na poli politickém."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video