Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 12. 10. 2014 0:14

Komunální a senátní volby 10. a 11. října 2014 - sčítání hlasů

Sledujeme vývoj sčítání hlasů ve volbách do obecních zastupitelstev a prvním kole senátních voleb, které se konaly 10. a 11. října. On-line reportáž píše Jan Wirnitzer s přispěním Oldřicha Mánerta, reportérů ve volebních štábech a v regionech.

17:45
Výsledky (komunální volby)
Komunisté v čele s Václavem Kučerou opět drtivě zvítězili v Horní Stropnici. Bývalému krajskému radnímu tak evidentně v příhraniční obci neuškodila loňská aféra, kdy MF DNES zjistila, že Kučera byl v době, kdy velel jednotce pohraničí stráže, rezidentem StB. Komunisté v Horní Stropnici získali 44,9 procenta hlasů.
17:44
Danut Luchian, tak se jmenuje kandidát, který získal v Bílé Vodě na Jesenicku nejvíc hlasů. Je jedním z Rumunů, kteří se sem přistěhovali v 90. letech. O jeden hlas porazil dosavadního starostu Miroslava Kociána, kterému chce ovšem pozici lídra přenechat. Rumuni v obci tvoří třetinu zastupitelstva. Podrobnosti čtěte zde.
17:43
Výsledky (komunální volby)
V Liberci sice měli před půl šestou večer sečtených jen osm procent okrsků, ale i tak musí obcházet ODS mrákoty. Stranu v její někdejší baště zatím podpořila jen necelá čtyři procenta voličů, což by nestačilo ani na průnik do městské zastupitelstva. Jasně vedla Korytářova Změna s více než 26 procenty hlasů.
17:41
Na kartě Ostatní právě hovoří senátní kandidát KDU-ČSL a SZ Václav Hampl.
17:41
TOP 09
Dosavadní výsledky voleb v Českých Budějovicích znamenají velkou prohru pro pravici. ODS i TOP 09 se pohybují pod šesti procenty. "Čekali jsme dvojciferné číslo, na které to zatím vůbec nevypadá. Voliči místo programu vsadili na tváře," řekl zklamaně lídr TOP 09 Slavoj Dolejš.
17:39
ČSSD
Na kartě ČSSD můžete v přímém přenosu sledovat rozhovor s předsedou Senátu Milanem Štěchem.
17:38
KDU-ČSL
Mezi novináře ve štábu KDU-ČSL přišla Zuzana Roithová a pro iDNES.cz zhodnotila senátní volby: "Do druhého kola senátních voleb by mělo postoupit všech dvacet kandidátů za KDU-ČSL, ale samozřejmě těch momentálně devět postupujících považuji za obrovský úspěch.“ Brala by za dobré, kdyby byla zvolena polovina z postupujících.
17:33
KDU-ČSL
Václav Hampl je zatím na prvním místě v senátních volbách na Praze 1, kde kandiduje za koalici KDU-ČSL a SZ. Již nyní děkoval svým voličům. Řekl, že kampaň pro něj byla překvapivě pozitivní. "Fakt jsem si to užil. Potkal jsem ohromné množství příjemných lidí a je to dobrá záminka v tom ještě týden pokračovat.," řekl k možné kampani v druhém kole. "V Senátu udělám maximum, abych splnil očekávání, která ode mě lidé mají," řekl, i když ještě nepostoupil.
17:34
Výsledky (senátní volby)
Do druhého kola senátních voleb by po sečtení 50 procent okrsků postoupilo 17 kandidátů ČSSD, 12 kandidátů ANO a sedm členů KDU-ČSL. Koalice STAN a TOP 09 by v druhém kole měla zastoupení pěti kandidátů. ODS by zatím do druhého kola poslala čtyři kandidáty.
17:26
Výsledky (komunální volby)
Mimořádný úspěch zaznamenala bývalá ředitelka Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Lenka Gotthardová. Její Česká strana národně sociální získala 9 z 15 mandátů a ona sama i výrazně největší počet hlasů. Je tedy hodně pravděpodobné, že se stanou starostkou Kladrub nad Labem.
17:24
ČSSD
Na kartě ČSSD právě najdete přímý přenos s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.
17:24
ČSSD
Do druhého kola senátních voleb by se mohlo dostat asi 16 sociálních demokratů, odhaduje šéf sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák. "Jak je sleduji, tak si myslím, že pro sociální demokracii se nevyvíjejí vůbec špatně. Podle mého odhadu by do druhého kola mohlo postoupit okolo 16 našich kandidátů, což dává naději na dobrý výsledek v tom druhém kole," řekl novinářům k průběhu senátního hlasování.
17:23
Výsledky (komunální volby)
V Bratronicích na Kladensku bude pravděpodobně starostou bývalý ministr a středočeský exhejtman Petr Bendl. Místní kandidátka ODS získala přes 56 procent hlasů. Kandidátku současné starostky Miloslavy Knížetové zaškrtlo zhruba 30 procent ze stovky voličů.
17:14
Výsledky (komunální volby)
Obec Dyje na Znojemsku má o představitelích vsi na příští čtyři roky jasno. Všech sedm mandátů tady obsadili členové Komunistické strany Čech a Moravy.
17:16
Výsledky (komunální volby)
"Rebelující" středočeský farmář Jan Miller, jenž odmítá prodat své pozemky určené k výstavbě důležité komunikace mezi dálnicí D8 a rychlostní silnicí R7, která má částečně sloužit i jako obchvat Kralup nad Vltavou, získal v Holubicích druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů a obhájil tak svou pozici v zastupitelstvu.
17:11
TOP 09

Stejně jako u prezidentské volby pomáhá Karlu Schwarzenbergovi s mediálními výstupy bývalý hradní mluvčí Ladislav Špaček. A ve volebním štábu se viditelně stará také o olomouckého rodáka a současného pražského primátora Tomáše Hudečka.

  • Ladislav Špaček a pražský primátor Tomáš Hudeček ve volebním štábu TOP 09 v...

    Ladislav Špaček a pražský primátor Tomáš Hudeček ve volebním štábu TOP 09 v Praze. (11. října 2014) / Autor: Michal ŠulaMAFRA

17:14
ODS
Do volebního štábu ODS dorazil jeden z nejočekávanějších mužů, bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda. I on měl dobrou náladu. Nejprve si v hloučku kolegů prohlédl na monitorech průběžné výsledky. Pak byl k dispozici novinářům. "ODS je nová strana se starou minulostí," poznamenal Svoboda. Pochválil prozatímní výsledek senátorského kandidáta Zdeňka Schwarze, který je zatím druhý. Za úspěch v Praze v komunálních volbách by Svoboda považoval zisk patnácti procent. Ohledně budoucích koalic už nechtěl spekulovat. "Některé koalice možná vznikly už před volbami," řekl s úsměvem.
17:13
ČSSD
Před chvilkou dorazili před Lidový dům strážníci městské policie a ptali se na auta, která stála na zákazu zastavení před sídlem ČSSD v Praze 1. Zjistilo se, že jde o vozy z doprovodu premiéra Bohuslava Sobotky. Strážníci za chvíli odjeli.
17:13
Výsledky (komunální volby)
Po zpracování pětiny okrsků se v Olomouci prozatím vítězství kloní k hnutí ANO, na jeho kontě je teď přes 23 procent hlasů. Druhá je v tuto chvíli ČSSD s bezmála 20 procenty hlasů, třetí pak s velkým odstupem ODS s téměř jedenácti procenty. Naopak relativně těsně za ní pak následují lidovci a TOP 09. Kolem sedmi procent pak v Olomouci nyní získali komunisté a také hnutí Občané pro Olomouc složené z kandidátů Strany zelených, Pirátů a nezávislých.
17:11
Komentář politologa
Politolog Josef Mlejnek ml. pro iDNES.cz: Velice zajímavý souboj pro druhé kolo senátních voleb se rýsuje ve Zlíně, kde by do druhého kola měli postoupit Alena Gajdůšková z ČSSD a František Čuba, expředseda JZD Slušovice a politický souputník prezidenta Miloše Zemana.