Vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček vystoupil na tiskové konferenci České strany sociálně demokratické k prioritám strany ve vládě pro rok 2021 a aktuální politické situaci. ( 11. ledna 2021) | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Třetí koalice je na obzoru. ČSSD a Zelení se dohodnou asi v březnu

  • 213
K návrhu dohody o spolupráci v letošních volbách by mohli sociální demokraté a Zelení dospět na přelomu března a dubna. Uvedl to člen předsednictva Strany zelených Petr Kučera. Pokud by se strany dohodly, Zelení by o spolupráci definitivně rozhodovali v týdnu po sjezdu ČSSD, který je naplánován na 9. a 10. dubna.

Sjezd Strany zelených pověřil vedení strany k jednání s možnými partnery o spolupráci v podzimních sněmovních volbách koncem ledna. V úvahu tehdy přicházela zejména ČSSD či hnutí Lidé PRO bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře. Do společného projektu chtějí Zelení vstoupit jen tehdy, pokud bude jasně vyloučena jakákoli spolupráce s hnutím ANO.

Kučera nyní sdělil, že Zelení a ČSSD stále jednají. „Aktuálně se kromě obecných parametrů spolupráce zaměřujeme na nalezení shody na programových tématech a personálním obsazení, čemuž se věnují pracovní skupiny složené ze zástupců obou stran,“ uvedl.

Ústavní soud dal šanci malým stranám, urychleně začaly vyjednávat o spolupráci

Návrh dohody o spolupráci by mohl být hotov na přelomu března a dubna. „Finální schválení případné dohody republikovou radou Strany zelených je naplánováno na týden po dubnovém sjezdu ČSSD,“ doplnil Kučera.

ČSSD plánovala sjezd původně na leden, kvůli pandemii covidu-19 ho ale odsunula na první polovinu dubna. Mluvčí ČSSD Eva Gregorová řekla, že vládní strana stále preferuje prezenční formu sjezdu, ale je schopná jej zajistit i on-line.

Podmínka: koalice nesmí vést k vládě s Babišem

Sjezd Zelených se koncem ledna konal přes internet. Předseda ČSSD Jan Hamáček na něm uvedl, že pro sociální demokracii jsou Zelení nejbližším politickým partnerem. Apeloval, aby jednání neztroskotala na času a případném pozdním rozhodnutím o spolupráci.

Strana zelených si dala pro předvolební vyjednávání podmínku, že má přispět „k zásadní změně politické kultury v Česku a k ukončení oligarchického srůstání politické a ekonomické moci a autoritářského stylu vládnutí“.

„A to včetně odmítnutí spolupráce s Andrejem Babišem a hnutím ANO, a dalšími nedemokratickými a populistickými stranami jako KSČM nebo SPD,“ uvádí doslova usnesení sjezdu.

Do podoby spolupráce ČSSD a Zelených by mohlo promluvit to, jakou hranici pro vstup koalic stran do Sněmovny zakotví do volebního zákona Parlament. Strany o tom jednají poté, co příslušnou pasáž kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů zrušil Ústavní soud.

Maláčová: Hledáme spojence, kteří nám pomohou bránit sociální stát:

1. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video