Ministerstvo kultury, v jehož čele stojí lidovec Václav Jehlička, v připomínkách k zákonu upozorňuje, že povolit výběr pohlaví je zneužitelné.

Ministerstvo kultury, v jehož čele stojí lidovec Václav Jehlička, v připomínkách k zákonu upozorňuje, že povolit výběr pohlaví je zneužitelné. | foto: Profimedia.cz

Kluka, nebo holku? uslyší některé ženy před umělým oplodněním

  • 228
Rodiče, kteří žádají o umělé oplodnění, si budou moci za určitých podmínek vybrat pohlaví dítěte. Jak zjistila MF DNES, počítá s tím jeden z nových zákonů Julínkovy druhé fáze zdravotnické reformy. Bude to možné v případech, kdy matka má genetickou vadu, která se přenáší na dítě určitého pohlaví.

A jde o vážné nemoci. Například hemofilie, neléčitelná porucha srážení krve. Nebo muskulární dystrofie. Děti, které jí trpí, vypadají, jako by byly stále v křeči. A brzy umírají.

Ministerstvo kultury, v jehož čele stojí lidovec Václav Jehlička, však v připomínkách k zákonu upozorňuje, že povolit výběr pohlaví je zneužitelné. "Nemůžeme to podpořit – vyrábět děti na přání. Naprogramovat si dítě podle rozmaru rodičů je nepřípustné," přidává se místopředseda KDU-ČSL David Macek.

Lékaři však jsou zajedno: budoucím rodičům to pomůže. "Nevím, jestli ti, kteří to kritizují, tomu rozumí," kroutí hlavou Tonko Mardešič z kliniky asistované reprodukce Pronatal.

Současná praxe je taková, že když žena s genetickou vadou díky umělému oplodnění otěhotní, v šestnáctém týdnu těhotenství se jí odebere plodová voda. "V osmnáctém týdnu se ukáže, že dítě je ‚špatného‘ pohlaví, a tudíž došlo k přenosu vady, takže jde žena na potrat," popisuje Mardešič. "Což je pro ni jak psychické trauma, tak zdravotní riziko."

Volba pohlaví z jakýchkoliv jiných důvodů podle něj nadále zůstane zakázána. "Volba se týká jen jasně vymezených a vzácných vad. Žen, které je mají, je méně než jedno procento z těch, které na umělé oplodnění přijdou," doplňuje Ladislav Pilka ze zlínské Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie.

Navrhovaná praxe je podle něj v evropských zemích běžná. Proces volby pohlaví je poměrně snadný. Lékaři oplodní pět či šest ženiných vajíček, nechají je povyrůst a otestují, zda jsou v nich chromozomy chlapce, či děvčátka. A to "správné" pohlaví pak použijí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video