Igor Němec

Igor Němec | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Klaus svěřil ochranu osobních dat Igoru Němcovi

  • 35
Prezident Václav Klaus jmenoval do čela Úřadu pro ochranu osobních údajů Igora Němce. Pražského primátora v době ničivých povodní vybral Senát. Němec slíbil, že opustí post radního na magistrátu a odejde i z ODS.

"Prezident jmenoval na Pražském hradě Igora Němce do funkce předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů," potvrdil iDNES Petr Fučík z prezidentské kanceláře.

Václavu Klausovi doporučil exprimátora Senát. Senátoři podpořili Němcovu kandidaturu nejtěsnější možnou většinou v tajném hlasování na začátku srpna. Němec tak předstihl nynějšího šéfa úřadu Karla Neuwirta. - více zde

Němec se ujme pětileté funkce 1. září. "Myslím, že využijete všechny své zkušenosti, které jste nasbíral ve svých různých funkcích ve veřejné sféře v posledních 15 letech," uvedl Klaus.

Němec nyní působí na pražském magistrátu. Už před časem avizoval, že po jmenování se všech funkcí vzdá a odejde i z ODS. "Je to pro mě čest být jmenován v těchto prostorách právě vámi," řekl Němec prezidentovi.

Úřad má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona jim smí udělit pokutu až deset milionů korun a nařídit zničení shromážděných údajů.

"Je to agenda relativně nová, nevyzkoušená, která pořád ještě hledá některé své základní definice. Na straně druhé je to agenda velmi vážná, týkající se jedné ze základních svobod, které každý občan demokratické společnosti má," prohlásil na Hradě prezident.

Úřad vedl od jeho vzniku v roce 2000 Karel Neuwirt. Tomu Klaus na Hradě poděkoval za jeho dosavadní práci.

Pětačtyřicetiletý Igor Němec je v politice od roku 1990. Dva roky byl poslancem Federálního shromáždění, v roce 1991 vstoupil do ODS a do roku 1996 byl ministrem státní kontroly v první vládě premiéra Václava Klause.

Od roku 1998 působí v pražském zastupitelstvu. Pražským primátorem byl jen krátce, hlavní město ale vedl během ničivých povodní. - profil najdete zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video