Prezident Václav Klaus slavnostně otevřel nově zrekonstruovaný Královský palác na Pražském hradě. (17. září 2009)

Prezident Václav Klaus slavnostně otevřel nově zrekonstruovaný Královský palác na Pražském hradě. (17. září 2009) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Klaus: Podepsat Lisabon teď nemohu, bylo by to zpochybnitelné

  • 68
Prezident Václav Klaus odpověděl otevřeným dopisem místopředsedkyni Senátu Aleně Gajdůškové. Žádala o sdělení důvodů, proč dosud neratifikoval Lisabonskou smlouvu. Poškodil bych tím práva senátorů, kteří na smlouvu připravují stížnost, musím počkat na rozhodnutí soudu, píše Klaus.

Prezident odpověď zveřejnil na svých webových stránkách. Je reakcí na otevřený dopis skupiny 22 senátorů a senátorek z července. Ti si stěžovali na své kolegy z ODS, kteří chystají nové podání proti Lisabonské smlouvě. Dopis zároveň adresovali i premiérovi a prezidentovi.

Premiér na něj odpověděl už ve středu. Vláda podle něj dělá maximum, aby byla smlouva ratifikována do konce roku. - čtěte Fischer senátorům: Děláme maximum

Prezident naopak namítá, že nemůže s ratifikací Lisabonu pospíchat, protože by tak krátil na právech senátory, kteří stížnost Ústavnímu soudu připravují. Případná ratifikace, kdyby ji dnes provedl, by navíc mohla být později zpochybněna.

"Skupina vašich kolegů se na mne obrátila 12. května s tím, že připravují stížnost k Ústavnímu soudu, a požádala mne proto, abych ratifikaci odložil a vyčkal rozhodnutí Ústavního soudu. Vyhověl jsem jim, protože kdybych tak neučinil, zbavil bych je práva, které jim ze zákona přísluší," napsal prezident.

Připomněl také, že podle informací v médiích chystají senátoři další podání už v úterý. "Předběhnout je v této fázi ratifikací by bylo chybné," namítá prezident. Případnou ratifikací v průběhu příprav tohoto podání by totiž umožnil následné zpochybňování její platnosti, argumentuje.

O tom, že skupina senátorů vedených Jiřím Oberfalzerem myslí svůj záměr zcela vážně a že nejde o politickou obstrukci, prezidenta přesvědčil text žaloby na vázaný mandát. Tu senátoři podali na začátku září a s Lisabonskou smlouvu úzce souvisí. V dopise pak shrnuje, co je obsahem této stížnosti. - přečtěte si, o co jde ve stížnosti na vázaný mandát

Na závěr připomněl, že sami senátoři ve své stížnosti upozorňují, že sama tato žaloba brání ratifikaci Lisabonské smlouvy do doby, než o ní Ústavní soud rozhodne.

"Z toho důvodu provést ratifikaci nyní není ani možné a bylo by to kdykoli napadnutelné," uzavírá prezident. Nyní je podle něj třeba vyčkat dalších rozhodnutí Ústavního soudu a teprve na jejich základě uvažovat o dalších možných postupech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video