Kinský trvá na paláci, podal dovolání

  • 64
Šlechtický potomek František Oldřich Kinský se nevzdává boje o palác Kinských na pražském Staroměstském náměstí. Obrací se na Nejvyšší soud. "Podali jsme dovolání," potvrdil jeho advokát Jaroslav Čapek. Pražský městský soud loni v říjnu přiřkl palác českému státu.

KINSKÉHO SPORY
ČLÁNKY O KAUZE

Kinského rodina přišla o majetek po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. František Oldřich se v České republice majetku domáhá soudně. Podal přes 150 žalob. Pět sporů dosud pravomocně vyhrál, sedm jich pravomocně prohrál.

Podle pražského městského soudu byla konfiskace paláce Kinských v souladu se zákonem. Odvolací senát rozhodl na základě konfiskačního výměru, jehož ověřenou kopii i s razítky a podpisem předložila právní zástupkyně státu.

Čapek se sice snažil pravost výměru vyvrátit, ale soud dal za pravdu žalované straně. "Bylo prokázáno, že výměr existoval a splňoval formální náležitosti," uvedla v rozsudku předsedkyně senátu Eva Ištvánková. - více zde

Čapek však tvrdí, že viděl i originály předložené Archivem hlavního města Prahy. Jméno adresáta na něm je podle obhájce dopsáno dodatečně, což byl důvod, proč pochyboval o pravosti této listiny. Konfiskační výměr navíc údajně nebyl Kinskému řádně doručen, a rozhodnutí tedy nebylo pravomocné.

František Oldřich Kinský byl v době zabavení majetku nezletilý a nemohl podle tehdejších zákonů listinu obdržet osobně, pouze přes poručníka. "To se nestalo, protože bydlel i s rodinou na neznámém místě," argumentuje obhájce.

František Oldřich Kinský.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video