Kauza Srba: policie hledá další cíle vrahů

  • 149
Policie prověřuje, zda měla být novinářka Sabina Slonková jedinou obětí plánované vraždy. Z výpovědí, které vyšetřování prozatím přineslo, totiž vyplývá, že dalším na seznamu "terčů" mohl být i bývalý ředitel Konferenčního centra Štiřín Václav Hrubý a další dva lidé, kteří jsou obchodními partnery celé skupiny.

Hrubý je letitým rivalem Karla Srby, jenž je obviněn z organizování vraždy Slonkové. Srba ještě jako tajemník ministra zahraničí Jana Kavana donutil v roce 1999 Hrubého odejít ze Štiřína. Policie na stopu dalších možných obětí narazila při výpovědi podnikatelky Evy Tomšovicové, která je stejně jako Srba a další dva lidé obviněna z příprav vraždy Slonkové.

Tomšovicová se totiž ve své výpovědi zmiňuje, že celá skupina chtěla pověřit vimperského recidivistu a narkomana Karla Rziepela dalšími "úkoly" poté, co zlikviduje Slonkovou.

Z výpovědí Tomšovicové a dalšího obviněného, Michala Novotného, nelze s určitostí říci, jestli skupina plánovala přímo vraždu Hrubého, nebo ho chtěla jen nechat zmlátit. "Proto jsme je zatím ze žádné další vraždy neobvinili. Jejich debaty o těch dalších lidech byly neurčité a maximálně to bylo ve stadiu úvah, žádný přesný plán jako v případě Slonkové neexistoval," uvedl policista obeznámený s vyšetřováním.

"Úplně překvapený nejsem," reagoval včera Václav Hrubý. "Když jsem se to dozvěděl o Sabině Slonkové, napadlo mě, že by se to mohlo týkat i mě. Přesto jsem vzteklý. Mám vztek na Kavana, že si tam Srbu nechal, i když jsem ho před ním varoval," dodal Hrubý.

Policie zkoumá korupci z Kavanovy éry

Odejít nehodlám,
vzkázal Kavan

Strach nemám,
tvrdí najatý vrah

Proč se bát úředníka Srby(článek o "špinavých rukou" Karla Srby)

Jak vysoko zvedl
laťku úředník Srba

Deset dní jsem
byla mrtvá

Slonkovou dělily od smrti hodiny (vše o kauze)

Výpověď Tomšovicové však právě Srbovi obhájci považují za nejslabší článek celé policejní konstrukce a hodlají jej rozbít. Srbův obhájce Miroslav Kříženecký poté, co se v úterý večer poprvé sešel se svým klientem, zopakoval, že věří v Srbovu nevinu. "Mám samozřejmě spoustu nových poznatků, o kterých zatím nemohu mluvit, ale utvrdily mne v přesvědčení, že si Srba vraždu Slonkové neobjednal," řekl Kříženecký.

Zkušený a vyhledávaný advokát převzal zjevně v celém případu "mediální iniciativu". Je to zřetelné zvlášť poté, co policie vyhlásila na celý případ informační embargo. "Nechci teď s nikým takto bojovat, obviněné nebude soudit veřejné mínění, ale soud," řekl státní zástupce Barnabáš Liška, který má případ na starosti.

"Chci udělat svou práci a dovést věc k obžalobě." Špičky policie jsou však přes Kříženeckého optimismus přesvědčeny, že mají proti Srbovi a ostatním dost důkazů: "Důkazy jednoznačně opravňují k obvinění těch čtyř osob," řekl policejní prezident Jiří Kolář.

"Důležité je, že veškeré operativní kroky, jako třeba monitoring telefonních hovorů, nemohou být zpochybněny. Byly schváleny soudem, byly získány zákonně a jsou to zcela relevantní důkazy," dodal Kolář. Vedle výpovědi Tomšovicové totiž policie svou verzi staví například také na odposleších telefonů.

Stejně přesvědčen je také ministr vnitra Stanislav Gross, který je o případu informován svými podřízenými. "Rozumím, že z nedostatku informací budou vznikat spekulace," řekl Gross ve včerejším Právu. "Ale ti, kteří informace mají, nemají mnoho pochybností, jak celá událost probíhala." Už dnes Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodne, jestli Srba zůstane ve vazbě. Že by ji opustil, však zatím příliš nevěří ani advokát Kříženecký. 

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí a někdejší vedoucí odboru na ministerstvu zdravotnictví Karel Srba (21. srpna 2000)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video