Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 15. 11. 2018 14:27

Vývoj kauzy Čapí hnízdo

Online reportáž z vývoje kolem kauzy Čapí hnízdo pro vás připravuje Jan Zázvorka a agentura ČTK.

11:50

"Na celé kauze je mimořádně důležité, aby nebylo pochyb o tom, že orgány činné v trestním řízení postupují důsledně a nestranně. Žádáme tedy orgány činné v trestním řízení, aby veřejnosti věrohodně vysvětlily, jak se snaží zamezit maření vyšetřování a proč dosud nevyslechly obviněného Andreje Babiše mladšího," uvedl Pospíšil.

11:48

Pokud Babiš neodstoupí, měla by ČSSD opustit menšinovou vládu. Vyzval ji k tomu předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

Uvedl, že Babiš by měl kauzu vysvětlit na mimořádné schůzi Sněmovny, nevyloučil hlasování o nedůvěře v menšinový kabinet. Policie a státní zastupitelství by měly vysvětlit, proč dosud Andreje Babiše mladšího nevyslechly, dodal.

11:37

Andrej Babiš mladší (35) pochází z prvního svazku premiéra s lékařkou Beatrice, která byla jeho partnerkou od 70. let. Podle knihy Babiš - Příběh oligarchy od Tomáše Perglera spoluvlastnila Beatrice ve druhé polovině 90. let penzion v Nízkých Tatrách, posléze měla žít ve Švýcarsku, respektive v Kanadě, kde se věnovala povolání lékařky. Její syn s ní dnes žije ve Švýcarsku a má i tamní občanství. Studoval ve Spojených státech a stal se profesionálním pilotem.

11:34

Policie ČR se informacemi uvedenými ve včerejším (pondělním) dílu pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam důkladně zabývá a vyhodnocuje jejich relevantnost. Kontaktovat proto bude samozřejmě i autory reportáže,“ uvedli policisté.

13.listopadu 2018 v 09:27, příspěvek archivován: 13.listopadu 2018 v 11:56

Policie ČR se informacemi uvedenými ve včerejším dílu pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam důkladně zabývá a vyhodnocuje jejich relevantnost. Kontaktovat proto bude samozřejmě i autory reportáže.

11:30

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) prověří informace, podle kterých manžel lékařky pracující na malý úvazek v NUDZ odvezl Babiše mladšího na Krym. 

„Vedení ústavu tyto informace důkladně prověří, neboť jeho prvotním posláním je hájit zájmy pacienta a respektovat lékařské tajemství. Do ukončení tohoto prověřování se k dané věci tedy nebudeme vyjadřovat,“ uvedl mluvčí NUDZ Jan Červenka.

11:24
11:24

Místopředseda Starostů připomněl některé personální změny v bezpečnostních sborech, které se uskutečnily od doby, kdy je Babiš premiérem. "Chtěli bychom slyšet od policie a státních zástupců ujištění, že neexistuje tlak na to, aby kauza Čapí hnízdo směřovala k nějakému jasnému závěru," uvedl Rakušan.

11:23

"Měli bychom se nyní ptát na těch platformách, které jsou k tomu zřízeny," uvedl Rakušan. Hamáček, představitelé policie a žalobců by podle něj měli vystoupit na jednáních sněmovního bezpečnostního výboru a komise dolní komory pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

11:22

Reportáž serveru Seznam zprávy nastolila řadu legitimních otázek. Před příslušnými orgány poslanecké sněmovny by je měli zodpovědět ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), zástupci státního zastupitelství či policie, řekl dnes novinářům místopředseda STAN Vít Rakušan.

11:21

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala padesátimilionovou dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky a nynější manželky Moniky Babišové. Premiér i část jeho rodiny jsou v souvislosti se získáním dotace stíháni kvůli podezření z dotačního podvodu.