Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 15. 11. 2018 14:27

Vývoj kauzy Čapí hnízdo

Online reportáž z vývoje kolem kauzy Čapí hnízdo pro vás připravuje Jan Zázvorka a agentura ČTK.

13:41

Podpisy pro svolání mimořádné schůze k vyjádření nedůvěry vládě chce opozice získat do čtvrtka. Schůze by podle předsedy ODS Petra Fialy mohla být příští týden.

13:36
    13:32

    Babiš by měl podle senátora Tomáše Czernina (TOP 09) vysvětlit, proč policie nenašla v cizině jeho syna, jakou roli v celé věci měl a jakou roli v ní hrála žena údajného únosce a zastupitelka ANO Dita Protopopová. "Mafiánské praktiky okolo premiéra. Měl by rezignovat," dodal Czernin.

    13:27
    • Vít Rakušan (STAN), Ivan Bartoš (Piráti), Jiří Pospíšil (TOP 09), Petr Fiala...
    13:27

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že Piráti jsou přesvědčeni, že Babiš by měl vystoupit před občany a všechny problematické okolnosti případu vysvětlit. „(Babišova) vyjádření podkopávají důvěru v to, že respektuje právní stát i svobodu člověka jako jednotlivce,“ komentoval zprávy o údajném nedobrovolném držení Babišova syna na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. „Uděláme veškeré kroky, které by vedly k vyslovení nedůvěry vládě,“ dodal.

    13:23

    Šest opozičních stran, jež sdružují 92 poslanců, podalo návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě. Pro vyslovení nedůvěry je třeba 101 poslanců.

    13:23

    Předseda ODS Petr Fiala na twitteru:

    13:23

    Poslanecký klub Pirátů dnes jednomyslně podpořil návrh, aby strana usilovala o vyslovení nedůvěry Babišově vládě.

    • Předseda Pirátů Ivan Bartoša a předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek na...
    • Předseda Pirátů Ivan Bartoša na tiskové konferenci ke kauze Čapí hnízdo. (13....
    • Předseda Pirátů Ivan Bartoša, předseda Poslaneckého klubu Jakub Michálek a ...

    13:20

    Záležitost do jejího vyjasnění nechtěl příliš komentovat ani případný Štěchův nástupce v čele Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Informace jsou zatím nejasné. Jasné je zatím jen to, že to vypadá jak ze špatného amerického gangsterského filmu a připomíná to případ únosu syna (bývalého) slovenského prezidenta (Michala Kováče) a určitě to bude mít nějaké politické důsledky,“ řekl. „Možná budou i mimořádné volby, to lze těžko předjímat, co se stane po té kauze,“ dodal.

    13:18

    „Musí se ověřit informace, co je pravdivé, co je přidané,“ řekl novinářům dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Vládní sociální demokracie k tomu podle něj zaujme stanovisko až poté, pokud se potvrdí informace o údajném únosu či nějakém pochybení premiéra.

    13:17

    Informace o údajném nedobrovolném držení syna premiéra Babiše na Krymu je podle představitelů Senátu z ODS a ČSSD třeba nejprve prověřit před vyvozováním závěrů. Podle členů klubu STAN by měl premiér odstoupit. Vyplývá to z dnešních reakcí členů horní komory.

    13:15

    Hnutí SPD připravuje interpelaci ministra vnitra, chce se ptát na postup orgánů činných v trestním řízení v případě farmy Čapí hnízdo. 

    Zejména chce vědět, proč se policii nepodařilo vyslechnout Andreje Babiše mladšího, který nyní řekl novinářům, že ho spolupracovníci jeho otce nechali kvůli kauze unést na Krym.

    • Předseda hnutí SPD Tomio Okamura a šéf poslaneckého klubu Radim Fiala. (13....
    13:11

    Zprávy kolem údajného únosu syna premiéra Babiše zaznamenávají mimo jiné média v Německu či Rusku.

    Informace serveru Seznam Zprávy bez komentářů převzaly například německá agentura DPA, ruská agentura RIA Novosti a server listu Gazeta.ru nebo ukrajinská agentura Unian a list Ukrajinska pravda.

    13:10

    Premiér Andrej Babiš na snímku z února 2018

    ImageText

    13:07

    Předseda komunistů Vojtěch Filip se tiskové konference nezúčastnil, vybočil tak z řady šéfů sněmovních stran, kteří se ke kauze dosud vyjádřili. Podle Kováčika proto, že Filip během tiskové konference vedl pokračující jednání poslanců KSČM.

    13:05

    Poslanecký klub KSČM se podle jeho předsedy Pavla Kováčika dohodl na tom, že by vše měly řešit především příslušné orgány, protože vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž je Babiš mladší jedním z obviněných, je živé. Chceme nechat vyšetřování volný průběh, uvedl. Dodal, že další postup vyplyne až z chystané schůzky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa s premiérem. Termín jednání podle něj ještě nebyl stanoven. „Věc je tak horká, že by to mělo být v rámci několika dnů,“ uvedl.

    12:58

    SPD je připravena podpořit zařazení projednání případu Babišova syna na jednání Sněmovny.

     Pokud bude hlasování o nedůvěře vládě, bude pro nedůvěru.

    12:57

    Policisté budou podle mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbaly žádat o mezinárodní spolupráci, musí však podle něj dodržovat úřední postupy. 

    Andrej Babiš mladší podle něj nemohl být doposud vyslechnut ani v kauze Čapí hnízdo. „Policejní orgán, potažmo státní zástupce v průběhu vyšetřování kontinuálně prováděl kroky směřující k zjištění faktického pobytu obviněného. Pobyt obviněného byl zjišťován mimo jiné prostřednictvím Interpolu s výsledkem, že se zdržuje ve Švýcarsku,“ uvedl mluvčí.

    12:54

    Podle komunistů by se kauzou Babišova syna měl primárně zabývat bezpečnostní výbor, protože jde o živý případ. Chtějí slyšet vysvětlení od premiéra. ImageText

    12:52

    Hamáček nevyloučil žádné kroky ČSSD vůči vládě kvůli Čapímu hnízdu

    přečíst článek