Kasl čeká, co udělá Klaus

Praha - Městská rada se kvůli krizi uvnitř ODS, která vyvrcholila v pondělí večer vyjádřením nedůvěry primátoru Kaslovi, ocitla v patové situaci. Spor o to, jestli se Jan Kasl udrží v křesle primátora bude muset rozlousknout teprve nejvyšší vedení ODS, ale radní při svém včerejším zasedání jednali stejně jako jindy a zabývali se běžnými otázkami řízení metropole. "To napětí bylo na radě cítit, ale o situaci kolem primátora nemluvil nahlas nikdo. My, jako sociální demokraté ale oficiálně nic nevíme," řekl včera radní Miloš Máša.

Primátorův náměstek Martin Hejl (ODS), kterého Jan Kasl označuje za iniciátora diskusí o důvěře a případném odvolání, se včera nechtěl o situaci na radnici vůbec bavit. "Nezlobte se, ale v tuto chvíli k tomu nemám co říct. Dohodli jsme se na klubu, že je to vnitřní věcí ODS, kterou nebudeme komentovat. Bylo by ode mne nefér, kdybych řekl cokoli jiného," řekl Hejl.

Politici mimo radnici nemají na vývoj okolo primátora jednoznačný názor. Například představitelé pražské KDU-ČSL míní, že důvody klubu ODS vedoucí k hlasování o důvěře primátorovi jsou zástupné. "Mají zakrýt hlubokou krizi v ODS a ve vedení města," sdělil ČTK předseda pražských lidovců Petr Burgr. Krizi by podle něj vyřešilo odstoupení všech radních.

Poslanec ODS Jan Zahradil zase uvedl, že původně Kasla jako primátora podporoval, ale nyní svůj postoj změnil. Kasl podle něj sice ovládá komunikaci s médii, ale nezvládl komunikaci uvnitř pražské ODS.

Jan Kasl v primátorském křesle

Když Jan Kasl usedl do primátorského křesla, mnozí s napětím očekávali, co to udělá. Jednak s ním samotným, jednak s radními. Zejména pak s těmi, kteří tyto pozice okupují již druhé volební období. Zajedou do vyježděných kolejí, nebo budou donuceni dát výhybku?

Všeobecně se ví, že mnohé uzavírané smlouvy a různé privatizační projekty nejsou vždycky zrovna výhodné pro město a dá se jen kalkulovat, proč ta či jiná lobby byla v zakázkách města úspěšnější a proč. V souvislosti s novým primátorem se tudíž čekalo na to, zda se zapojí nebo půjde proti. Zda bude loajální jako jeho předchůdce Jan Koukal.

Kasl však zklamal. Zklamal podstatnou část klubu Klausovy partaje. Správně se nezapojil do kolektivu radních a brzy dal najevo, že některé praktiky užívané radními jsou mu proti mysli. Navíc si ještě dovolil samostatně myslet a pracovat a nespoléhat na společný mozek stranický.

ODS má tedy jediný argument, proč by Kasl neměl nadále stát v čele města: není komunikativní. Ale nikoli navenek, což by mohl být důvod k nespokojenosti, ale uvnitř rady, spíše však strany. Skutečně důvod hodný odvolání primátora.

ODS měla několik termínů, které hodlala využít ke Kaslovu sesazení. Hodně si třeba slibovala od zasedání světových finančníků a zejméně pak od řádění v ulicích města, což mínila hodit na primátorská bedra. Praha však i po demonstracích zůstala stát a co víc, nepoškozena. Sám Kasl v pondělí řekl, že nynější čas, po senátních volbách, byl zřejmě nejpříhodnější.

Je však na pováženou, že se ODS pouští do odvolávání primátora, aniž by k tomu měla skutečně alespoň jediný věcný a zásadní důvod. Radní nemohou uvést ani jedno Kaslovo rozhodnutí, kterým by město nějak poškodil.

Kasl bezesporu změnil vnímání radnice veřejností a otevřel magistrát občanům. A i po dvou letech, které zatím strávil mezi radními, zůstal slušným člověkem. I když právě možná v tom bude spočívat kámen úrazu. Když navíc připočteme, že Kasl dokáže naslouchat, nenaučil se arogantnímu postoji a nesočí na prezidenta, je jasné, o co na pražské radnici ve skutečnosti běží.

Kaslovi lze v současné době vytýkat především to, že měl radikálně zasáhnout proti praktikám některých svých náměstků a radních a veřejně na ně upozornit. V lepším případě by to stálo hlavy těch, kteří primátorovi nyní nedůvěřují.

Primátor Jan Kasl bere uzavřenou dohodu s ostatními radními za ODS za přijatelnou. Podle něj zahrnuje i body, které se snaží na radnici prosadit už dva roky. (5. prosince 2000)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video