Pivo, jídlo a pryč, vysvětlil Havlíček zahrádky bez wi-fi. Babiš má pochyby

  • 975
Od 17. května se v Česku otevřou zahrádky restaurací. Kromě prokázaní se negativním testem vláda také zavedla, že v restauracích na několik dalších týdnů nebude hrát hudba a nebude fungovat wi-fi. Ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček ve čtvrtek ráno na CNN Prima News řekl, že to má především zabránit vysedávání mladých lidí na zahrádkách.

Premiér Andrej Babiš však na polední tiskové konferenci blokování wi-fi zpochybnil. Ještě se o tom bude jednat na vládě v pátek, upozornil předseda vlády.

„Muzika a v zásadě i wi-fi jsou na zahrádkách zakázané, protože není cílem, aby se tam zejména mladí lidé potkávali, dali si jedno pivko a seděli tam čtyři hodiny,“ vysvětlil ráno Karel Havlíček v pořadu Nový den CNN Prima News.

Podobná vládní opatření jsou podle něj i v dalších zemích, například v Bavorsku. Tato omezení by měla trvat jen několik týdnů, pak by se měl provoz vrátit do normálu. Havlíček také dodal, že i přes rozvolnění stále není doporučeno trávit na zahrádkách celý večer a setkávat se s přáteli.

Vadilo by vám vypnutí wi-fi v zahrádkách restaurací?

celkem hlasů: 7588
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 20. května 2021. Anketa je uzavřena.

Kromě toho se musí zákazníci prokázat také negativním testem. Podmínka se však nelíbí některým restauratérům, podle kterých bude kontrola těžko proveditelná.

„Vše je proveditelné, akorát musíme chtít. A pokud budeme stále hledat důvody, proč to neudělat, a nabádat ostatní, že to vlastně není nezbytně nutné, možná tím získáme něco ve smyslu určitého ulehčení, ale ve finále tím trestáme sami sebe,“ dodal Havlíček s tím, že vláda ve čtvrtek upřesní další instrukce ke kontrole testů.

Na ministerstvu se také řeší covidová aplikace, která by celý proces ulehčila. V aplikaci by tak mohla být informace, jestli je člověk testovaný, popřípadě očkovaný nebo covid prodělal.

„V nejbližších dnech budou stáhnutelné,“ slíbil Havlíček. Do budoucna by se pak mohly propojit s celoevropským covid pasem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video