Kardinál Dominik Duka | foto: Petr Topič, MAFRA

Kardinál Duka podal trestní oznámení na kněze kvůli zneužívání chlapce

  • 43
Pražské arcibiskupství podalo trestní oznámení na kněze, který údajně před lety sexuálně zneužíval tehdy dvanáctiletého Jiřího Kylara. Deníku N to potvrdila kancléřka arcibiskupství Marie Kolářová. Kněz, kterého kardinál Dominik Duka už v sobotu odvolal ze služby, svou vinu odmítá.

Knězovo odvolání doporučilo kolegium ustanovené pro obdobné případy. Jeho členové „dospěli k závěru, že se jedná o podezření důvodné, a arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka jako ordinář rozhodl o okamžitém odvolání dotyčného kněze ze služby,“ uvedl v sobotu mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Pražské arcibiskupství zároveň podalo na kněze trestní oznámení a jeho zástupci včetně biskupa Zdeňka Wasserbauera jeli toto rozhodnutí knězi oznámit na faru osobně, píše Deník N. Na tomto setkání kněz svou vinu podle informací webu popřel. Arcibiskupství zveřejnění knězova jména podmínilo Kylarovým souhlasem, ten ho ovšem odmítl dát.

Jiří Kylar se rozhodl do svého případu nyní už dál nezasahovat, protože se mu podle serveru nelíbí postoj pražského arcibiskupství. Kritizuje mimo jiné fakt, že přestože v médiích se svým příběhem poprvé vystoupil už v září 2018, měsíce se nic nedělo. 

Duka případy bagatelizoval, tvrdí Kylar

Kylar se v tiskové zprávě pozastavil nad tím, že informace k jeho případu mají a poskytují některým novinářům církevní hodnostáři, kteří u jeho výpovědi před kolegiem nebyli. Duka podle Kylara dosud případy zneužívání bagatelizoval, jeho nynějšímu obratu nevěří. 

Církev tajila důkazy o sexuálním zneužívání. Hlaste je policii, říká Duka

„Po aktuálním vývoji jsem ztratil poslední zbytky důvěry v to, že by Arcibiskupství pražské pod vedením kardinála Duky dokázalo případy zneužívání doopravdy řešit nebo aspoň neubližovat obětem,“ doplnil.

Kylar už dřív uvedl, že se stal obětí zneužívání ve svých 12 letech, vzepřít se dokázal až v dospělosti. Trestní oznámení nepodal, údajně si celou věc s knězem vyříkal. Podle Kylara šlo o selhání jednotlivce, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. Kylar nyní pomáhá obětem domácího násilí, které se ocitly v podobné situaci.

„Je to nesmysl. Je to zlá lež, záměrná. Co tím ten člověk sleduje, já netuším,“ řekl Deníku N kněz, jehož identita zůstává nezveřejněná. Na Kylara si pamatuje a označuje ho za člověka trochu psychopatického. Za nesmyslné označil i to, že by obětí bylo víc. „Prostě pedofilní jsem nebyl,“ řekl kněz. 

Další případy u dominikánů?

Dominikáni podezírají asi šest pachatelů ze svých řad, kteří se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli dopustit sexuálního zneužívání. Činy se ve většině případů týkaly osob starších 18 let, v jednom případě byla oběť mladší 15 let. V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, který směřoval k pozastavení jejich kněžské činnosti, a k izolaci od dalších potenciálních obětí. Světský trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen. Česká dominikánská provincie to uvedla v prohlášení pro média.

Zahájení světského trestněprávního procesu si podle tohoto prohlášení nepřály samy oběti a nevyžadovaly jej světské právní normy ani tehdejší vnitrocírkevní předpisy. „Nad spáchanými činy vyjadřujeme velkou lítost,“ stojí v prohlášení, které podepsal dominikánský provinciál Lukáš Fošum.

Poláci ukázali mapu církevní pedofilie. Případy zneužívání jsou i v Česku

Kardinál Duka ustanovil kolegium prošetřující důvodná nařčení ze zneužívání mladistvých na začátku letošního roku. V lednu českobudějovické biskupství postavilo mimo službu faráře z vikariátu Sušice - Nepomuk na Klatovsku, svůj krok ale neobjasnilo. Podle serveru HlídacíPes bylo důvodem také podezření ze sexuálního zneužívání nezletilých.

Skandály kolem zneužívání dětí a mladistvých katolickými kněžími církví otřásá už několik let. Kritice nebo obvinění, že utajovali rozsah pedofilních skandálů katolické církve nebo přímo kryli pachatele, čelila i řada kardinálů. Někteří byli sami obvinění ze sexuálního zneužívání.

Je to i hysterie, zlehčoval Duka ve Vatikánu zneužívání dětí v církvi:

28. února 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video