Karas brojí proti svačinám v chrámu sv. Víta

  • 81
Čeští králové se museli obracet v hrobě. Ve svatovítské katedrále si turisté zvykli jíst a pít, chovají se hlučně, nesundavají si před vstupem čepice a podřimují tam. Lidovecký poslanec Jiří Karas upozornil na nedůstojné poměry v chrámu prezidenta. Václav Klaus ho vyslyšel.

Ředitel Kanceláře prezidenta Jiří Weigl, kterému podléhá i Správa pražského hradu, ve čtvrtek oznámil, že vypověděl smlouvu firmě, která zajišťuje v chrámu pořadatelskou službu.

"Dopis poslance Karase pan prezident opravdu dostal. Je fakt, že pořadatelská služba nebyla na úrovni, byli jsme s ní nespokojeni dlouhodobě. Společnosti jsme vypověděli smlouvu a chceme někoho jiného," uvedl pro ČTK Weigl.

Poslanec Karas se o vypovězení smlouvy pořadatelské agentuře ze strany Hradu dověděl ve čtvrtek od MF DNES.

"To je skvělé," reagoval Karas. "Oslovili mě čeští krajané žijící v Americe, protože byli šokováni, když do katedrály přišli," odůvodnil svou původní aktivitu Karas.

Slušní turisté ať neplatí
Návštěvníci by se měli umravnit i podle spisovatele Zdeňka Mahlera, který o katedrále napsal knihu. 

"Zahraniční turisté si ve svatém Vítu dovolí víc, než by zkusili třeba ve svatoštěpánském chrámu ve Vídni nebo v kolínské katedrále. Tam se chovají opravdu jako v kostele," domnívá se Mahler.

"Nejde ale jenom o chrám, všimněte si, kolik turistů posedává na Masarykově pomníku před vstupem do Pražského hradu," upozorňuje spisovatel.

Poslanec Karas, který bojuje proti konzumaci v chrámu, za slušnost ale také něco nabízí. Prosazuje, aby se nevybíralo za vstup. "Je to duchovní místo a člověk, který se tam jde pomodlit nebo se jen podívat, by měl projít zadarmo. Větší skupiny s průvodcem ať platí," míní Karas.

Se svým druhým požadavkem ale asi neuspěje. Údržba svatovítského chrámu stojí podle Mahlera šest milionů korun ročně.

"Kdyby chrám patřil církvi, asi by tam preláti vstup vybírali také, protože opravy nejsou zadarmo," dodal Mahler. Vstup do katedrály stojí 220 korun, ale turista za ně může i do jiných budov v areálu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video