Lidé ze všech krajů se mají mít stejně dobře, slíbila Nerudová ke kandidatuře

  • 144
Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová v pátek na tiskové konferenci představila druhou část kampaně a aktivity, které v rámci ní bude podnikat. Do prezidentské kandidatury jsem vstupovala s pokorou, pronesla na úvodu. Poté na pódiu přivítala svoje děti i manžela. „Je totiž stále více těch, kteří za mnou stojí. Dobrovolníci i rodina,“ komentovala.

Na úvod své konference sklidila potlesk od přítomných. „Posledních šest měsíců jsme spolu ušli dlouhou cestu,“ pronesla a poté na pódium pozvala dobrovolníky, manžela i své děti. „Ptali jste se mě jestli vidím jako handicapem, že jsem žena. Pustila jsem se do závodu, ve kterém se léta utkávají jen muži. Věřila jsem, že tyto předsudky dokážu překonat,“ sdělila.

Rovněž za svou slabinu nepovažuje chybějící politickou kariéru. Podle Nerudové je to naopak výhoda. „Jsem nezávislá. Nikomu nestraním. Nikomu nejsem zavázaná. Nemusím obhajovat svou minulost,“ vysvětlila s tím, že není čas se vracet zpátky: „Pojďme nastartovat Česko.“

To nejlepší je před námi

Česká republika by měla být podle Nerudové moderním státem. „Že to bude stát, ve kterém nebudou propastné rozdíly mezi regiony. Nebudou regiony, kde lidé mají velmi dlouhou cestu k lékaři či tam není zubař a kvalitní vzdělání. Že nebudou regiony, kde se výrazně hůře žije, protože je tam horší životní prostředí,“ zdůraznila v projevu.

V něm také řekla, že chce, aby Česko mělo rovné příležitosti pro muže i ženy. Stát, kde mají všichni šanci na úspěch. „Budeme zemí, kde bude bezpečno. Budeme zemí, která bude ukotvena v Evropské unii i NATO,“ uvedla s tím, že by vždy hájila práva českých občanů.

Poučme se z chyb, řekl Pavel. Chraňme demokracii, sdílí Nerudová a další

„Nabízím prezidentství, které chci vykonávat civilně. Mezi lidmi a nikoliv za zdmi Hradu. To nejlepší je před námi,“ zdůraznila s tím, že je připravena stát se první prezidentkou České republiky.

Na konferenci s projevy vystoupili i dobrovolníci či její studenti z brněnské univerzity. „Vize, které si vytyčila, tak splnila. Těším se na to, až jednou bude historie vzpomínat, jakou jsme měli prezidentku,“ řekl jeden ze studentů.

Mladší syn Nerudové poté na plátně pustil video. „Žijeme v těžké době. Ne všem se daří dobře. Když přestaneme říkat: to nejde, povede se lépe nám všem,“ vypráví ve snímku, který zakončuje sama kandidátka na Hrad: „Změna, která nastartuje Česko.“

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová odevzdala v minulém týdnu na ministerstvu vnitra archy s podpisy více než 80 tisíc lidí, kteří ji v jejím záměru podpořili. Minimálně jich jako každý jiný kandidát potřebovala 50 tisíc. Pokud tedy nešel za poslanci či senátory. Kandidátů včetně jí se už registrovalo deset.

Podle agentury Median se ve volebním modelu drží na třetím místě, a to za Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. Podle předvolebních průzkumů má zhruba 15 procent hlasů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video