Komunisté by mohli vzít Švejnarovi veškeré naděje na zvolení prezidentem.

Komunisté by mohli vzít Švejnarovi veškeré naděje na zvolení prezidentem. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Kandidáti KSČM pro Hrad? Pačes či Bobošíková

  • 3380
Komunisté prozradili jména, s nimiž jdou do bleskového vyjednávání o možném novém kandidátovi pro druhou volbu prezidenta. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je to Otakar Motejl, Jiří Dienstbier, Pavel Rychetský, Jana Bobošíková a Václav Pačes.

Předseda komunistů Vojtěch Filip už sdělil pětici jmen šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, s nímž se dnes podle ČTK sešel k úvodnímu jednání před páteční druhou volbou hlavy státu.

Na vyjednávání není mnoho času. Lhůta pro nominace kandidátů vyprší v úterý o půlnoci.

Na komunistickém seznamu jsou ombudsman Otakar Motejl, bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, europoslankyně Jana Bobošíková a šéf akademie věd Václav Pačes. Filip to potvrdil v Nedělní partii na Primě.

Většinu jmen navíc už předtím zmínil místopředseda KSČM Jiří Dolejš v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

. Strany slibují dohodu, ustoupit nechtějí

Filip předpokládá, že při dalších jednáních mezi KSČM, sociálními demokraty a zelenými bude Bursíkova strana dál prosazovat kandidaturu Jana Švejnara. Ten ale podle Filipa nemá podporu voličů KSČM. "Nemám zájem hlasovat v rozporu s našimi voliči. Je třeba jednat o jiném kandidátovi," řekl Filip.

Rychetský ovšem už v minulosti kandidaturu odmítl, Pačes a Dienstbier v ČRo1-Radiožurnálu řekli, že s nimi zatím nikdo o kandidatuře nemluvil.

Naproti tomu europoslankyně Jana Bobošíková potvrdila iDNES.cz, že nabídku od komunistů dostala a že je připravena ji přijmout. "Když jsem viděla, co se děje kolem prezidentské volby, kde jde jenom o handly, o vzájemné napadání, tak do té volby chci jít," řekla. - rozhovor s Janou Bobošíkovou čtěte zde

Podle Dienstbiera politici nemají dostatečný prostor ani čas, aby předložili jména dalších kandidátů s šancí na úspěch. "Podle mě je absurdní představa, že do úterka se vygenerují kandidáti, kteří předstoupí před parlament, aby ho volil," řekl. Dienstbier v současné době plně podporuje Švejnara.

O Motejlovi podle České televize uvažují i někteří nezávislí senátoři. Ten by ale podle ČT kandidaturu zvážil stejně jako Dienstbier až poté, co by z boje o křeslo odstoupil Švejnar, jehož Motejl podporuje.

Vlastního kandidáta nevylučují ani lidovci
Další strany se přitom k nasazení nového kandidáta zatím příliš nemají. Jiří Paroubek v sobotu řekl, že ČSSD bude na 99 procent dál podporovat Švejnara. "Budeme velmi pravděpodobně podporovat v kandidatuře Jana Švejnara a jsme připraveni jednat o tom i s KSČM," potvrdil dnes v ČT místopředseda socialistů Bohuslav Sobotka.

. Volba prezidenta pokračuje za týden

Švejnar si může být jistý podporou zelených. "Vytažení králíka z klobouku mezi prvním a druhým kolem volby znamená zvolení Václava Klause. Já si nedokážu představit, že by kdokoli jiný mohl generovat tak širokou podporu jako Jan Švejnar," uvedl místopředseda SZ Ondřej Liška v Otázkách.

Jedinou další stranou, která výslovně připustila, že by mohla opustit jak Klause tak Švejnara, jsou křesťanští demokraté. Otázkou ale je, zda by jim vyhovovalo některé z jmen, která přinesli komunisté. Někteří lidovci podle informací MF DNES uvažují o nasazení vlastního kandidáta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video