Jan Švejnar už sociálním demokratům před lety připomínal, že reformy jsou nezbytné. Na takové připomínky jsou sociální demokraté citliví.

Jan Švejnar už sociálním demokratům před lety připomínal, že reformy jsou nezbytné. Na takové připomínky jsou sociální demokraté citliví. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kandidát na Hrad Švejnar zaskočil ČSSD podporou reforem

  • 580
Možný kandidát prezidentské volby v roce 2013 Jan Švejnar pozlobil sociální demokraty. Část ČSSD, která dosud jeho kandidaturu podporovala, totiž nelibě nese Švejnarovu podporu sociálními demokraty kritizované penzijní reformy.

Českoamerický ekonom, který jen těsně prohrál boj o Pražský hrad v roce 2008, se vyjádřil proreformně ve víkendovém rozhovoru iDNES.cz.

"Kdyby se důchodová reforma sesypala, bylo by to velmi nešťastné. Je to zásadní reforma. Jestli neprojde, bude to špatné. Mladí lidé budou kvůli demografickému vývoji zatíženi obrovským břemenem a budou mít tendenci odcházet z této země," řekl Švejnar.

Někteří sociální demokraté proto přemýšlejí, co tím vlastně chtěl říci - sami totiž penzijní reformu vytrvale kritizují.

Bez hlasů ČSSD se v nepřímé volbě Švejnar neobejde

"Pravděpodobně jeho názory už nejsou názory voličů sociální demokracie. Myslím, že takový návrh by podporu ČSSD neměl," řekl iDNES.cz k podpoře jeho prezidentské kandidatury poslanec Stanislav Křeček.

Pokud by jeho názor převážil, se Švejnarovými šancemi by to mohlo být nahnuté. "V pondělí se v Senátu konala konference k volbě prezidenta a přímá volba tam moc podpory neměla, tak ještě uvidíme," říká Křeček. Vláda nicméně počítá s tím, že se prezident už příště bude volit přímo a dvoukolově, jako nyní senátoři.

V případě, že by přímá volba v roce 2013 ještě nebyla, by bez hlasů ČSSD Švejnar neměl šanci. Sociální demokracie má totiž 96 z 281 volitelů (jejich počet ještě mírně změní senátní volby v roce 2012) a pravicové strany by spíše podpořily vlastního kandidáta - zřejmě Přemysla Sobotku nebo Miroslavu Němcovou. (čtěte Já na Hrad? Uvidíme, jak budu zdravá, říká Němcová)

Uvidíme po sjezdu, říká Sobotka

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je před víkendovým volebním sjezdem sociální demokracie zdrženlivý. "Podporu kandidatury Jana Švejnara jako nadstranického kandidáta vidím nadále jako možnou, po sjezdu povedeme na téma prezidentského kandidáta hlubší debatu," sdělil iDNES.cz.

"Na mém názoru se nic nezměnilo. Jana Švejnara si vážím jako člověka, respektuji ho jako ekonoma, ale prezidentským kandidátem ČSSD na jaře 2013 jej nevidím," řekl druhý z favoritů nadcházející předsednické volby v ČSSD, jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten se ke Švejnarovi už dříve stavěl výrazně skeptičtěji než Sobotka.

Také šéf branného výboru Sněmovny František Bublan připouští, že se ČSSD zatím Švejnarovými slovy o reformách příliš nezabývala.

"Zatím jsme to neřešili. Pana Švejnara znám velmi dobře, jsme přátelé a vím, že sociální cítění má silné. Ale musel bych si s ním o tom promluvit, jak to myslel, jestli podpora tomu novému systému je v souladu se sociálními aspekty," řekl iDNES.cz Bublan.

Zároveň připustil, že je možné, že ho Švejnar o přínosnosti reforem přesvědčí. "Ale on spíš říkal, že je o změnách potřeba diskutovat, než aby se vyjádřil přímo pro podporu vládního návrhu," soudí Bublan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video