Na dálnici D2 se na hraničním přechodu Lanžhot směrem na Slovensko kvůli kontrolám pravidelně tvoří několikakilometrové kolony. | foto: ČTK

Dálnice D2 na Slovensko byla většinu dne průjezdná, země pouštěla kamiony

  • 8
Dálnici D2 se ve směru na Slovensko dařilo udržovat většinu dne průjezdnou. Kolona kamionů, která ráno okolo 8:00 měřila 20 kilometrů, se díky otevření hranice okolo 10:00 zcela rozjela. Slováci znovu uzavřeli průjezd pro kamiony okolo 13:00, ale kolona už nebyla tak dlouhá. Odpoledne průjezd znovu otevřeli. V 19:00 je průjezd přes přechod zcela volný.

Vyplývá to z informací na webu Dopravníinfo.cz. 

Problémy na hranici se přelévají již několik dnů až z rumunsko-maďarské hranice, kvůli čemuž Maďaři a Slováci v různých časech nepouštějí kamiony přes hranice. Jde o důsledek přísných opatření kvůli šíření nemoci COVID-19.

Čeští policisté reagují na kroky slovenských kolegů, řekl ČTK mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Slováci začali kamiony částečně pouštět v sobotu kolem 8:00, později pustili provoz kompletně. Jak bude vypadat situace v dalších dnech, nelze předpovídat.

Přitom v sobotu dopoledne se situace na dálnici před Lanžhotem uklidnila. Po osmé hodině ráno se rozjely první kamiony, které předtím vytvořily až dvacetikilometrovou kolonu. Po desáté hodině už byl provoz plynulý.

Slováci uzavřeli v minulých dvou týdnech přechod pro kamiony několikrát, nejdelší kolona měla 30 kilometrů až k Rakvicím. V pátek Slováci nepouštěli kamiony, které pokračovaly dále přes Slovensko. Výjimku měly pouze ty, které mířily jen do země, a ty, které vezly živá zvířata či zboží podléhající rychlé zkáze. 

Policisté v pátek nabádali řidiče, aby kamiony odstavili po cestě a nemuseli tak stát v koloně na dálnici. Zároveň pracují na tom, aby zůstal levý pruh průjezdný pro osobní auta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video