Sedmdesát přátel se loučilo s 29letým Milanem Šlemendou ze Strakonic, který zemřel minulý týden po ráně od 19letého Roma před restaurací Sokolovna. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Strakonicemi šel smuteční průvod za zabitého před restaurací

  • 139
Poklidný, tichý pochod, všichni v černém, se smutečními kyticemi v ruce. Tak se rozloučilo sedmdesát přátel s 29letým Milanem Šlemendou ze Strakonic, který zemřel minulý týden po ráně od 19letého Roma před restaurací Sokolovna.

Kamarádi prošli celým městem, aby uctili zbytečnou smrt mladého muže. Došli od restaurace až na hřbitov, kde se konal pohřeb.

"Nechceme, aby se na toto kdokoliv nabaloval, aby to zneužívali extremisti. Chtěli jsme se s Milanem rozloučit. Důstojně, poklidně. Byl to strašně hodnej a pracovitej kluk," řekl Martin, jeden z kamarádů.

Smuteční průvod prošel mlčky celým městem bez jediného konfliktu. Po celé trase jej doprovázeli policisté.

Sedmdesát přátel se loučilo s 29letým Milanem Šlemendou ze Strakonic, který
Sedmdesát přátel se loučilo s 29letým Milanem Šlemendou ze Strakonic, který
Sedmdesát přátel se loučilo s 29letým Milanem Šlemendou ze Strakonic, který

"Škoda, že večer v parku nebo na jiných místech, kde se Romové scházejí, a kam mají lidé běžně strach jít, vidět nejsou a teď by se přetrhli. Kdyby se situace dávno řešila, nemuselo k útoku na Milana třeba vůbec dojít," komentovala účast policistů další mladá slečna.

Šlemenda byl fanoušek místní kapely Parkán, pomáhal jí s technikou jako bedňák na většině koncertů. I proto měli někteří kamarádi černá trička s nápisem Parkán.

Šlemenda zemřel poté, co seděl v restauraci Sokolovna, kam si přišla parta Romů koupit kusové cigarety. Odešli však s nepořízenou. Milan Šlemenda pak po nich vyšel na ulici, kde jej jeden z mužů napadl a udeřil tak silně, že skončil na dlažbě s prasklou lebkou.

Co se přesně stalo, zatím vyšetřují policisté, 19letý útočník je ve vazbě a je obviněný z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti.

Pokud výsledky pitvy prokážou, že Milan Šlemenda zemřel na následky úderu a nikoliv pádu na dlažbu, může být mladík obviněný z vraždy. Zatím mu hrozí deset let vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video