Miloslav Kala, prezident NKÚ

Miloslav Kala, prezident NKÚ | foto: Dan Materna, MAFRA

Jednání mezi NKÚ a vládou jsou ostrá z podstaty, popírá napětí Kala

  • 3
Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala popírá napětí mezi úřadem, který vede, a vládou. „Jednání mezi NKÚ a vládou jsou ze samé podstaty ostrá, protože kritizujeme činnost vlády a nejenom této, samozřejmě všech předcházejících,“ řekl Kala. Vláda projednala sérii kontrolních závěrů NKÚ. Napodruhé. Před třemi týdny totiž Kala mezi ministry nepřišel.

„Pan Kala umí kritizovat, ale když si má udělat čas, tak si ho neudělá,“ opřel se za to tehdy do šéfa NKÚ premiér Andrej Babiš.

„Musím zásadně odmítnout jeho komentáře, kde se vyjádřil, že vláda Andreje Babiše přestala projednávat nápravná opatření ministerstev k závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu. To není pravda,“ prohlásil také Babiš.

A ministři už před jednáním vlády novinářům říkali, že budou chtít od Kaly vědět, co znamenala jeho nepřítomnost i kritické výroky na adresu vlády.

Kala v pondělí tvrdil, že šlo jen o nedorozumění. „Vystupoval jsem v senátní komisi, kde jsem vládu za to, jak projednává kontrolní záměry, a za to, že projednala poprvé historicky zprávu NKÚ naopak pochválil. To, v čem byl problém, je v tom, že vláda přestala ve sto procentech případů ukládat povinnost ministrovi, aby v nějaké době informoval vládu o tom, jak probíhá plnění opatření k nápravě,“ tvrdil šéf kontrolního úřadu.

„Jsem spokojený, že ta jednání jsou živá, že se bavíme o podstatě  problémů a ne jenom mechanicky, abychom tam odrecitovali nějaká usnesení a rozešli se,“ prohlásil Kala. „Vycházím s touto vládou dobře,“ tvrdil šéf NKÚ novinářům.

Na jaře mluvil jinak. „Jsme partneři, ale jsme v přirozené opozici, která vyplývá z mého ústavního postavení vůči ústavnímu postavení vlády,“ tvrdil Kala, když vláda projednávala kritickou výroční zprávě NKÚ, která rozčílila premiéra Babiše a kvůli které usilovaly ODS, Pirátská strana a KDU-ČSL o mimořádnou schůzi Sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video