Kak zabrósiť čečenskuju šájbu

- Píše se rok 1980, armáda Sovětského svazu před pár měsíci obsadila Afghánistán. Američané a další členové západní aliance se kvůli tomu rozhodli ignorovat olympijské hry v Moskvě, které měly tak jako tak ten nejpříšernější design, jaký se zatím kdy podařilo vymyslet.
Je rok 2000 a armáda Ruska rozdrtila Čečensko. Válka, která se podobá té afghánské nejen pokud jde o navrátivší se ruské veterány propadající alkoholu.
Za tři neděle je v Rusku mistrovství světa v ledním hokeji. Co ho takhle bojkotovat? Napadá to vůbec někoho, taková pitomost?!

Pitomost? Shrňme, jaké jsou věcné rozdíly mezi dneškem a dobou před dvaceti lety.

1. Není studená válka a není potřeba dělat ze sportu politický klacek, ale ani vytínat Rusku políček.
2. Afghánistán není Čečensko - i v roce 1979 byl mezinárodně uznaným státem.
3. Mistrovství světa v hokeji není olympiáda; kromě nás a dalších asi šesti zemí celkem nikoho moc nevzrušuje. (A taky Čečencům je nejspíš úplně fuk.)

Pitomost? Podívejme se, co se, pokud jde o válku, nezměnilo.

Ruské způsoby. Brutalita. Utrpení civilistů, kteří za nic nemohou.

Co z toho plyne pro český hokej? Do Ruska samozřejmě jet, ale nezapomenout, že jiný kus země strádá v bojích a po bojích. Je mimochodem pravděpodobné, že na čečenskou válku hokejisty stejně upamatují bezpečnostní opatření v Petrohradě.

Čili: nezadat si víc, než je potřeba. Myslet na to, jak by nám, aspoň některým, připadalo nevkusné, kdyby řekněme Kanaďané při mistrovství v roce 1985 obědvali u Husáka. A kdyby na to přišla řeč, tak se netvářit, že ten Putin je O.K. správný chlapík a že éto vaše dělo. Nebo přispět na nějakou tu humanitární pomoc.

Pochopitelně kromě toho, že je potřeba obhájit zlato!


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video