Kabinet opět útočí na platy politiků

Vláda se opět pokouší sáhnout na peníze politikům a soudcům. Podpořila totiž novely zákonů, podle kterých se jejich mzdy mají odvozovat od platů zaměstnanců v nevýrobní sféře a odebírají jim některé výhody. Během zasedání kabinetu to řekl vládní mluvčí Libor Rouček. Vláda se naposledy pokusila prosadit v parlamentu změnu odměňování ústavních činitelů loni v prosinci.

Vláda navrhuje, aby se základem pro výpočet mezd ústavních činitelů a soudců stal trojnásobek průměrného výdělku v nevýrobní sféře. Nikoli nejvyšší mzdové tarify státních zaměstnanců, jako dosud.

Určující by byly údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem. Například pro plat na rok 2002 by byl základem průměrný plat zaměstnanců v nevýrobní sféře za rok 2000. Ten byl 12 060 korun a jeho trojnásobek je 36 180. Základní hrubý plat poslance a senátora je 41 900 korun, předsedové parlamentních komor pobírají přes 121 000, ministři necelých 80 000 a prezident přes 150 000 korun. K tomu mají ústavní činitelé nezdanitelné náhrady v řádu desetitisíců korun. 

Vládní návrhy rovněž počítají s vypuštěním takzvaného 13. a 14. platu a omezují vyplácení mzdy během pracovní neschopnosti nanejvýš na 30 dní v kalendářním roce. Nyní ústavní činitelé pobírají po dobu nemoci plný plat až půl roku.

Novely rovněž odstraňují zdvojené poskytování náhrad politikům a jednoznačně stanoví nárok na jedno odchodné. V současnosti poslanci, kteří mají k dispozici auto a hrazený benzin, pobírají například i příspěvek na hromadnou dopravu.

Náhrady soudců se nově sjednocují s náhradami zaměstnanců v pracovním poměru. Zvýhodnění soudců by se mělo vztahovat i na státní zástupce.

Vláda z iniciativy vicepremiéra Vladimíra Špidly předkládá novely zákonů o platech ústavních činitelů a soudců v nezvykle krátké době opět proto, aby je mohla sněmovna projednat ještě v tomto volebním období. Místopředseda vlády Pavel Rychetský v prosinci totiž upozonil, že naději na projednání v parlamentu mají ty zákony, které vláda předloží do 10. ledna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video