Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Kabinet kývl na návrh legislativy o biometrických dokladech

  • 34
Vláda na dnešním zasedání schválila návrh věcného záměru zákona o dokladech s biometrickými údaji. Cílem návrhu je vytvoření právního prostředí například pro vydávání biometrických cestovních pasů s otisky prstu, využije se ale i u jiných dokladů. Návrh předložil ministr vnitra Ivan Langer.

Zákon by měl v budoucnu stanovit působnost a povinnosti subjektů, které budou do vydávání a kontroly biometrických certifikátů zapojené.

"V současnosti se jedná hlavně o oblast cestovních dokladů se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji (e-cestovní doklady)," uvedla vláda na svém webu. Návrh zákona je ale stavěný obecně, protože ministerstvo vnitra počítá s tím, že se biometrické údaje využijí nejen u pasů.

Kontrolu biometrických údajů v dokladech a oprávnění povolovat dalším úřadům tyto informace získat bude zřejmě zajišťovat ministerstvo vnitra. To se tak stane národním certifikačním a verifikačním úřadem, jehož vznik Česku ukládá směrnice Evropské unie.

Nové pasy s biometrickým čipem vydávají úřady od září 2006 (o začátku vydávání biometrických dokladů v Česku čtěte zde). Obsahují ale zatím jen strojově čitelné údaje a digitální fotografii. Dnes schválený věcný záměr zákona by měl podle vlády nabýt účinnosti před 1. dubnem 2009, kdy budou do cestovních dokladů vydávaných Českou republikou zavedeny otisky prstů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video