Junek: Karty měly i jiné strany

- Bývalý šéf společnosti Chemapol Václav Junek tvrdí, že karty na čerpání pohonných hmot dávala jeho společnost nejen sociální demokracii, ale i jiným politickým stranám.
Získali jsme informace, že ČSSD měla v roce 1996 karty na čerpání benzinu od vaší dceřiné společnosti Petra. Byl jste o tom informován?
Karty Petra existují. A to se ptáte na jaký rok?

Rok 1996.
Já už přesně nevím. Vím, že tam takové věci mohly být, to nevylučuji. Ale musely být na minimální množství - typu jedna karta na 100 litrů. Ale detaily vůbec nevím. Takže to se musíte zeptat Petry jako takové. Protože ta ty karty vydávala.

Říkáte, že takové věci jsou možné, a to i ve vztahu k ČSSD?
Tyto věci věcného plnění, že někdo dostal - a teď nemluvím jenom o politických stranách - například starý počítač nebo že někdo možná dostal sto litrů benzinu, to je dost dobře možné.

Mohla je dostat i sociální demokracie?
Třeba i sociální demokracie, stejně jako nějaká jiná tehdy existující strana. To je možné, ale bylo to všechno v těch malých rozměrech. Ale berte to jako osobní informaci, protože já k tomu konkrétní podklady nemám. A už je to tři roky. Takové drobnosti si příliš nepamatuji. Jsou přece jenom jiné věci, kterými se musíme zabývat, a jsou důležitější. Je to ale možné, nevylučuji to.

Byly tyto dary poskytnuty z vašeho rozhodnutí?
To mohlo býti i z mého rozhodnutí, ne osobního, ale z rozhodnutí třeba holdingu Chemapol. Ale tehdy to muselo být v tak malém rozsahu, že jsme to asi zapomněli měsíc poté, co jsme tu kartu darovali. Takže nějaké karty tam mohly být. A jestli byly i pro sociální demokracii? To asi byly.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video