Jihlavský soud odlehčí Brnu

Jihlava - Pobočka brněnského krajského soudu v jihlavě by mohla začít fungovat v roce 2004. Potvrdil to ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš. Podle něho by si přetížená brněnská justice oddychla, kdyby část kapacit mohla co nejdříve přenést do Zlína a Jihlavy. Vznik poboček v krajích předpokládá zákon o soudech, který začne platit 1. dubna.

"Bude-li pobočka brněnského krajského soudu v Jihlavě otevřena k 31. prosinci 2003, bude to něco naprosto ideálního. Ale realitou bude nejspíše rok 2004. Byl bych nejraději, kdyby mohla fungovat od 1. září letošního roku, ale to je z kategorie nereálných snů," řekl v Jihlavě Bureš.

Podle něho zatím není jasné, zda by jihlavská pobočka měla fungovat i pro východočeské Havlíčkobrodsko a jihočeské Pelhřimovsko.
 
"Je věcí rozvrhu práce a předsedy krajského soudu, jakou agendu bude vykonávat," řekl Bureš na dotaz, zda instituce pobočky je definitivním řešením územní reformy justice. Dokáže si představit, že ve správním soudnictví, které by se
mělo výrazně reformovat od ledna 2003, bude soustava krajských správních soudů v budoucnu kopírovat územněsprávní uspořádání.

Ministr si v Jihlavě prohlédl několik budov, v nichž by pobočka brněnského soudu mohla sídlit. Personální problémy při jejím vzniku nevidí. Kvalitní soudci z okresu podle něho přestoupí do krajské pobočky a nahradí je například justiční čekatelé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video