Jemen, Sana´a

Jemen, Sana´a | foto: Nataša Šťastná, iDNES.cz

Jemen, to jsou přijatelné problémy na Blízkém východě

  • 1
"Je to dobrý protiteroristický oddíl. Trénují ho Američané, Britové, Němci i Francouzi," vysvětloval mi šedivý muž ve vojenské uniformě slušnou ruštinou. Jako řada jemenských důstojníků starší generace se totiž i on učil válčit podle sovětských příruček.

Co bylo, dávno není. Nynější Jemen posílá vojáky studovat na Západ, je sjednocený, organizuje volby a bojuje s islamistickým terorismem. Tedy alespoň ten oficiální Jemen: podle seznamu, který loni nalezli v Iráku američtí vojáci, patří obyvatelé Jemenu spolu se Saúdy a Libyjci k nejčastěji bojujícím cizincům na straně protiamerických povstalců.

"Není jasné, kolik Jemenců bojuje v Iráku. A jsou to emigranti,“ tvrdí k tomu jinak mlčenlivý důstojník.

Fascinující kraj disponující hned třemi lokalitami na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO má ale problémy i doma, byť ve srovnání s jinými zeměmi regionu snad ještě přijatelné.

Přesto: toto úterý zabily tři minometné granáty jednoho muže, zranily třináct studentek a pět vojáků poté, co dopadly do dívčí školy vedle americké ambasády v hlavním městě Saná. Ozbrojenci letos zavraždili dva belgické turisty jedoucí v koloně. A po svobodě, byť je souzen, tu chodí Džábir Bání. Tedy muž, na kterého Američané vypsali odměnu pět milionů dolarů.

Co se týče úterní tragédie, jemenská vláda se prý nechala slyšet, že šlo o řevnivost mezi majiteli škol, respektive pozemků, čemuž v Saná věří málokdo. Západní diplomaty nevyjímaje.

"Takové věci se občas stávají všude a můžu Vás ubezpečit, že děláme vše proto, abychom tyto útočníky zlikvidovali,“ konstatoval pro MF Dnes po čtvrtečním setkání s českým premiérem Mirkem Topolánkem jeho jemenský kolega Alí Muhammad Mudžavar, podle kterého se turisté nemusejí obávat o svoji bezpečnost.

V podobném duchu hovoří i český podnikatel Patrik Maršál, který do svérázné země vozí turisty. "Pište o tom, jak turisté na Jemen vzpomínají, jaké památky tu jsou,“ říká Maršál.

O stabilitě tradičně rozbouřené oblasti hovořil i český premiér, který v Jemenu po podpisu dohody o vzájemné ochraně investic zopakoval vlastní blízkovýchodní – a snad i univerzální, i když v Česku nerealizovaný – recept: "Blízkovýchodnímu regionu pomohou jedině byznysmeni. Kde je byznys, tam politici neškodí.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video