První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová při setkání s novináři | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Místo ve školce by mohlo být dítě u „denní matky“, navrhuje Richterová

  • 439
Nedostatek míst v předškolních zařízeních navrhuje první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová řešit systémem, který znají třeba v Rakousku, kde dítě přes den u sebe doma hlídá Tagesmutter nebo Tagesvater, tedy „matka či otec přes den“. Tato služba by doplnila mateřské školy a dětské skupiny.

Vzorem jsou pro Richterovou, která vede kandidátku koalice Pirátů a STAN v Praze a je kandidátkou na příští ministryni práce a sociálních věcí, Německo, Rakousko a Dánsko, které netlačí jedinou možnost jako jedinou správnou, ale dávají rodinám možnost volby.

„Tagesmutter a Tagesvater je zcela jednoduchý systém. Je tam podmínka vzdělávání a podmínky být ochoty být občas kontrolován státem, ale doma. Je to povýšení běžného sousedského hlídání, sousedské výpomoci,“ řekla ve středu novináři Richterová.

Kovářová: Základ je budovat mateřské školy

Systém Piráti a STAN navrhují jako doplňkový, protože se řadě rodin, zejména v největších městech, nedaří dostat dítě do mateřské školy.

"Budovat mateřské školy je základ, protože pokud maminka nebo tatínek n nezískají místo v předškolním zařízení, zkrátka a dobře nepůjdou do práce a to je velký problém. Je 33 tisíc žádostí, které nebyly schváleny o místo v mateřských školách,“ doplnila Richterovou místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

Cílem podle Richterové je, aby si lidé mohli skutečně vybrat. „Vídeňské denní matky vyjdou rodiče na zhruba 100 eur měsíčně,“ řekla Richterová a zdůrazníla, že to je možnost podpořit péči v rodinném prostředí. Kolik přesně by platili čeští rodiče a kolik by na podporu této služby hlídání dětí přispívat stát, zatím neřekla.

Na placené domácí hlídání by si v Česku mohl člověk vzít maximálně pět dětí, ale mohly by být klidně jen dvě. Záleželo by také na tom, jaké prostředí může u sebe doma nabídnout. Richterová by ráda tuto věc nejdříve jako pilotní projekt vyzkoušela v některém regionu. „Šla bych cestou domluvy s regionem Praha nebo s jihomoravským regionem,“ řekla místopředsedkyně Pirátů při setkání s novináři.

I když je Richterová vystudovaná lingvistka a překladatelka, trápí jí zatím, jaký najít správný český jednoduchý termín odpovídající německému Tagesmutter a Tagesvater. “Asi nejpřesnější  je hlídání přes den. Slovo chůva to nevystihuje, protože to zahrnuje jen ženy,“ řekla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

V současnosti existují mikrojesle, kterých je podle stránek ministerstva práce a sociálních věcí nyní v provozu 98, ale většina jich bude v provozu jen do poloviny roku 2022. Jde o péči o děti od 6 měsíců do 4 let v malém kolektivu maximálně čtyř dětí a tento projekt podpořila Evropská unie. Mikrojesle také přiznávají inspiraci systémem Tagesmutter a Tagesvater.

Olga Richterová byla v březnu hostkou pořadu Rozstřel:

17. března 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video