EU by mohla nakupovat vakcíny i v Číně, tvrdí Filip. Je to jinak, řekl Babiš

  • 502
Šéf komunistů Vojtěch Filip po schůzce s premiérem Andrejem Babišem řekl, že německá kancléřka Angela Merkel bude prosazovat, aby Evropská unie nakupovala vakcíny i mimo Unii, v Rusku a Číně. Babiš ale iDNES.cz řekl, že s německou kancléřkou mluvil o tom, že Evropa by měla usilovat o svoji vlastní vakcínu.

Babiš si na osmou hodinu ranní na Úřadu vlády naplánoval zásadní schůzku. Filip od vlády požaduje zásadní změnu strategie očkování i to, aby Česko nakupovalo vakcíny nejen v Evropské unii.

„Premiér mě potěšil, když řekl, že jednal s paní Angelou Merkelovou, která bude prosazovat, aby kromě firem Pfizer a BioNTech se v Evropě certifikovaly i vakcíny z jiných zemí včetně Ruska a Číny,“ uvedl.

Museli by požádat Evropskou lékovou agenturu EMA

Babiš zanedlouho nadšení šéfa KSČM korigoval. „Pokud chtějí Rusko a Čína dodávat vakcínu do Evropské unie, musí o to požádat EMA (Evropská léková agentura - pozn. redakce). To jsem řekl i panu Filipovi,“ řekl po schůzce s Filipem IDNES.cz Babiš. S německou kancléřkou mluvil v úterý a nejen o očkování, ale i třeba o pendlerech.

Už v úterý vyzval Filip vládu, aby nakoupila vakcínu, kde to je možné. „Naše strategie selhává na tom, že jsme zvolili špatnou taktiku nákupu očkovací vakcíny. Jestli někdo z ideologických důvodů odmítá nákup vakcíny z Ruské federace, z Číny nebo jiného státu, připadá mi to nelogické, hloupé, a promiňte mi, proti občanům České republiky,“ řekl Filip. 

Filip by byl pro to prodloužit nouzový stav

Komunisté se rozhodnou až ve čtvrtek ráno o prodloužení nouzového stavu. Vláda chce nouzový stav, který je zatím schválený do 22. ledna, prodloužit o třicet dnů - až do 21. února.  Důležité podle Filipa bude, co se dozví poslanec KSČM Zdeněk Ondráček při jednání Ústředního krizového štábu. „Dokud je potřeba nuceně přemístit vojáky na výkon zdravotnických povolání v nemocnicích či ústavech sociálních péče, ten nouzový stav by se měl prodloužit,“ uvedl předseda komunistické strany.

Komunisté od Babiše požadují, ať vláda očkování decentralizuje a dá při něm co největší roli praktickým lékařům a krajům. Až budou dostupné vakcíny, které nemají tak složité požadavky na skladování, bylo by podle Filipa vhodné místo velkých očkovacích center vakcinaci svěřit obvodním lékařům.

„Proti očkovacím centrům navrhuji, a myslím to úplně vážně, decentralizaci toho řešení, tak aby to bylo co nejvíce těch praktiků, kteří mají své obvody, ale v tom případě musí stát zvolit jinou strategii a vyzvu k tomu vládu,“ řekl již v úterý Filip. Nouzového stavu se zastal. „Nemůžeme bez nouzového stavu přikázat někomu jinou práci, než zastává,“ uvedl šéf komunistů. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video