První jarní sněženky. Ilustrační foto

První jarní sněženky. Ilustrační foto | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Jaro nás brzy svlékne do triček, na konci března bude až 20 stupňů

  • 115
Meteorologové přinášejí konečně dobré zprávy. Podle dlouhodobé předpovědi se totiž zdá, že konečně přichází jaro. Příští měsíc má být teplotně nadprůměrný a v prvním dubnovém týdnu se teploty vyšplhají až ke dvaceti stupňům Celsia.

V první dekádě od 11. do 20. března bude ještě většinou oblačno, místy s deštěm a noční teploty kolem nuly. Přes den ale už můžeme očekávat příjemných 15 stupňů.

Druhá dekáda, končící na začátku dubna, bude zpočátku polojasná, ale později bude deště a přeháněk přibývat. Na začátku a konci sledovaného období čekají meteorologové teploty maximálně kolem 13 stupňů, uprostřed ale i 19.

Podobný vývoj počasí můžeme očekávat do 10. dubna, jen s tím rozdílem, že teploměr ukáže až 20 stupňů.

Horská střediska zatím jedou naplno

Současná realita se ale zatím od vyhlídek poněkud liší. Například dopravu ve Zlínském kraji dnes ráno zkomplikoval čerstvý sníh. Počasí způsobilo komplikace také na Kroměřížsku a Vsetínsku.

Také horská střediska zatím hlásí dobré podmínky. I přes oteplení, které přijde už tento víkend, tak lyžařská sezona v Krušných horách zřejmě ještě zdaleka nekončí. Na sjezdovkách ve velkých střediscích stále leží minimálně 40 centimetrů sněhu, a dnes ráno dokonce připadla trocha nového. Ideální podmínky pro milovníky zimních sportů vydrží zřejmě až do konce března.

V západočeské části Šumavy jsou stále v provozu lyžařské areály, které na sjezdovkách nabízejí dostatek sněhu a vcelku dobré podmínky. Kvalita sněhu se během dne podle okolních teplot mění. Horší je to už s podmínkami pro běžkaře, i ti ale stále ještě na Šumavě najdou stopy se sněhem. Některé menší areály však už provoz ukončily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video