Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák | foto: Supraphon

Recesisti chtějí Cimrmana za prezidenta, Svěrákovi se to moc nezamlouvá

  • 36
Skupina recesistů oznámila, že našla ideálního kandidáta do přímé volby prezidenta. Měl by jím být všestranný fiktivní génius Jára Cimrman. Zdeňkovi Svěrákovi ale přijde iniciativa nedotažená.

"V době, kdy našemu národu mělo být nejhůře, nevyjíždí jen Blaničtí rytíři, jakýsi Miloš, Jan, Jana, případně Livie, ale i Největší Čech, Jára da Cimrman, vstříc boji o Pražský hrad," začíná tisková zpráva, kterou rozeslala skupina šprýmařů.

Podle autorů výzvy je všestranný muž, který údajně vynalezl například plnotučné mléko nebo dvoudílné plavky, ideální hlavou státu. Sám Cimrman prý navíc s kandidaturou souhlasí, jak nedávno zjistili archeologové v Liptákově.

"Podpisové archy jsou umístěny ve vybraných kavárenských zařízeních a jiných zařízeních na území zemí českých, země moravské, Slezska a na adrese 12 Maria Hilferstrasse, Vídeň," doplňuje skupina vtipálků.

Žert se ovšem příliš nezamlouvá jednomu z autorů postavy Járy Cimrmana Zdeňkovi Svěrákovi. "Nezdá se mi to zdaleka tak dobré jako anketa o Největšího Čecha, kterou Jára Cimrman vyhrál. On by totiž na Hrad jen těžko dosednul. Přijde mi to nedomyšlené," okomentoval pro iDNES.cz úsilí recesistů Svěrák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video