Jan Kanyza

Jan Kanyza - Herec Jan Kanyza | foto: Michal Sváček, MF DNES

Jandák s Kanyzou se snaží o usmíření

  • 120
Herec a výtvarník Jan Kanyza, nařčený z donášení komunistické StB na svého dlouholetého kamaráda (a nynějšího ministra kultury) Vítězslava Jandáka, v úterý poprvé promluvil na svou obranu.

ČTĚTE TAKÉ: Kanyza prý pracoval pro StB, donášel na Jandáka

Kanyza se brání stejně, jako jej bránila už v úterý jeho manželka Žofie. Tedy: estébáci se mne sice snažili v době normalizace získat pro spolupráci, ale nic jsem jim nepodepsal.

"Jednu věc vám říct mohu, a naprosto spolehlivě: nikdy jsem žádný závazek, žádnou smlouvu tomuto čertu, této zločinecké organizaci nepodepsal. A vědí to mí nejbližší, mí známí," říká Kanyza, podle oficiálních seznamů v letech 1975 až 1984 agent Státní bezpečnosti s krycím jménem Honza. "Vyžadovali po mně podpis mockrát, ale nikdy mě k tomu nedonutili."

Historik Pavel Žáček, který se zabývá minulostí tajné komunistické policie, však upozorňuje, že chybějící podpis nic neznamená. "Pro StB pracovalo mnoho lidí a řada z nich nic nepodepsala. Rozhodující je, že plnili úkoly či třeba na schůzkách informovali o jejich splnění," říká Žáček, který Kanyzův dvousetstránkový spis četl.

Teprve až tento svazek obsahující hlášení o schůzkách s řídícími agenty může ukázat detailní obrázek o Kanyzově spolupráci s StB. Vydání veřejně přístupného spisu z archivu ministerstva vnitra však trvá několik dní.

Ministr kultury Vítězslav Jandák se o "svém" agentu Kanyzovi dozvěděl od České televize a pak o tom šokovaný informoval další média slovy: "To je pecka. Já se z toho pořád nemůžu vzpamatovat!"

Bývalí spolužáci z DAMU a kolegové z Divadla Na zábradlí si kvůli nynějšímu překvapivému zjištění o minulosti zatelefonovali. "Říkal, že je pod tlakem, že to bylo nešťastné vyjádření a že mi kdykoliv podá ruku," popsal Kanyza.

Skutečně. V úterý už se Jandák rozjitřenou minulost snažil uklidnit a vytvářet dojem, že s Kanyzou zůstávají kamarádi. "Až bude mít pan Kanyza jako výtvarník výstavu, tak já jako ministr se na ni přijdu podívat, když mě pozve, a rád mu ji zahájím," řekl ministr v rádiu Impuls. "Já si myslím, že v dnešní době už musí skončit hon na čarodějnice."

O Kanyzově estébácké minulosti však mluví i další herec a chartista, Pavel Landovský – také ho našel v seznamu svých udavačů z komunistické éry. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video