Diskuze

KOMENTÁŘ: Mýty kolem Jana Nepomuckého. Stavět ho proti Husovi je nesmysl

Uplynulo rovných 300 let od blahořečení svatého Jana Nepomuckého. Ve světě nejznámější český svatý byl mučedníkem a obětí pomluv. A dodnes je už po stovky let omylem stavěn proti svému rovněž významnému jmenovci Husovi. O mýtech a pomluvách, které kolují o svatém Janu Nepomuckém, píše v komentáři pro MF DNES publicista Jan Ziegler.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Pár poznámek:

1. Ano, je pravda, že Johánek z Pomuku zemřel nevinně, stejně, jako Mistr Jan Hus. Tam jistá paralela je.

2. Hus hájil pravdu Kristovu ve znění Písma proti tehdy velmi pokleslé církvi, Johánek hájil mocenské zájmy církve proti mocenským zájmům panovníka, tady už paralela mírně kulhá. Hájení zpovědního tajemství je legenda, kdo chce, věří.

3. Lžisvětce z něj udělal Václav Hájek z Libočan nepravdami, které se podařilo posléze odstranit a Jana Nepomuckého přiblížit pravdě. Odmítnout dřívější nepravdivý obraz bylo správné.

4. Svatojánská úcta byla mocí tlačena v dobách, kdy byl Hus tím nejsprostším kacířem. Jana Nepomuckého proti Janu Husovi postavila církev v době protireformace. Z dnešního pohledu lze dát za pravdu autorovi, že stavět je proti sobě nemá smysl.

Kdyby autor slevil z ideologických pozic vůči národnímu obrození a protestantům, byl by to dobrý článek. Úctu si Johánek z Pomuku zaslouží. :-)

0 1
možnosti
JD

J51i87r55i 32D29o27b78r47ý

31. 5. 2021 14:21

Kdyz ono je to obcas tak, ze vybudovana legenda nema se skutecnou historickou postavou spolecneho vubec nic.

To plati nejen o Janu Nepomuckem nebo Husovi.

A pouziti legendy na podporu nejakeho nazoru nebo hanobeni jineho nazoru je jeste o uroven vys.

1 0
možnosti