Jan Grolich | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Hasiči po tornádu odvedli kus práce, jejich odchodem nic nekončí, říká Grolich

  • 2
Hasiči v obcích postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku končí s likvidačními pracemi, z oblasti odjíždějí. Konvoj těžké techniky odjel ve středu odpoledne, několik desítek jihomoravských hasičů bude postupně odjíždět ještě ve čtvrtek. Jak uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, hasiči na místě odvedli obrovský kus práce, byli maximálně ochotní a pomáhali nad rámec svých povinností.

Co odchod jednotek HZS znamená?
Hasiči odjížděli průběžně. Ve středu odjížděl záchranný útvar z Hlučína, což byla početně největší skupina hasičů. Dnes (ve čtvrtek 22. července, pozn. red.) už tam fakticky žádní hasiči nezůstanou, jen ti, kteří měli základnu v dole v Mikulčicích, ji vyklidí a odjedou. Už to jsou jen poslední organizační věci.

S čím vším v zasažených oblastech hasiči pomáhali?
S veškerými vyklízecími pracemi. Organizovali veškeré práce, odklízeli sutiny, řezali stromy... hlavně se podíleli na demolici budov. Těch zbourali přes osmdesát – celkově bylo nutné zbourat asi dvě stě, z toho ale zhruba sto dvacet zbourali lidé sami s pomocí místních firem. Hasiči se podíleli na složitějším bourání.

Událost dne

Každý den se děje něco významného. Portál iDNES.cz vybírá to nejzajímavější a ptá se přímo aktérů. Každý den nabízí rozhovor z míst, kde události ovlivňují svět kolem nás. V několika otázkách, jasně, stručně, výstižně.

Na místě stále zůstává armáda a policie. Co je jejich úkolem?
Standardní úkoly jak hasičů, tak armády je zasahování při katastrofách a likvidace škod. Nejsme ale schopni nechávat je tam na obnovu, protože k tomu tyto jednotky neslouží. Domluvili jsme se ale s armádou, že ještě bude pomáhat obcím a nějakou dobu na místě se základní technikou zůstane, aby pomohli pomoct, dokud to ještě půjde. 

Počítáme s tím, že to bude třeba ještě čtrnáct dní. Zatím je na místě asi 150 vojáků, ale i ti nyní začnou průběžně odjíždět. Dokud pro ně starostové budou mít nějaké úkoly, tak na místě budou. Ale vzhledem k tomu, že i obecní stavby přejímají profesionální firmy, i vojáci se časem z místa stáhnou.

Celkově se nedá říct, že by odjezdem hasičských záchranných sborů demoliční práce na místě skončily?
Začínají práce na obnově. Hasiči částečně pomáhali i s obnovou, už to není jen odvážení suti. Částečně obcí také pomáhají s likvidací malých skládek, kam lidé vyváželi sutiny a další materiál. To je ale jediné, co se týká demolic a odklízení nepořádku. 

Jinak se jednalo o práci na obnově a organizaci, vydávání materiálu ze skladů a obecně pomoc na obecním majetku. Hasiči na místě odvedli obrovský kus práce, byli maximálně ochotní a pomáhali nad rámec svých povinností.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video