Jan Švejnar by rád vystřídal Václava Klause. Jeho šance přitom nejsou malé.

Jan Švejnar by rád vystřídal Václava Klause. Jeho šance přitom nejsou malé. | foto: Igor Šefr, ČTK

Jako prezident pojedu nejprve na Slovensko, plánuje si Švejnar

  • 1616
Kandidát na prezidenta Jan Švejnar poskytl českým čtenářům vůbec první on-line rozhovor. Za téměř tři týdny se pokusí nahradit v čele státu Václava Klause. A věří si. První zahraniční cestu už má promyšlenou. "Pojedu na Slovensko a pak v těsném sledu do sousedních zemí a do sídla EU," odpověděl.

ODPOVĚDI JANA ŠVEJNARA NAJDETE ZDE

Univerzitní profesor z Michiganu se stal hvězdou médií. Ještě v prosinci váhal, zda kývne na nabídku zelených stát se Klausovým soupeřem v boji o Hrad. Jakmile se však rozhodl, šlo vše ráz na ráz. - více zde

Oznámil, že chce být novým a moderním prezidentem. "Jsme v období, kdy opravdu je potřeba, abychom měli v čele státu člověka, který má velké jak místní, tak zahraniční zkušenosti, který je nadstranický," řekl Švejnar v on-line rozhovoru.

Jeho volební kampaň v téměř americkém stylu je v plném proudu. S věčně optimistickým výrazem ve tváři poskytuje rozhovory a objíždí regiony Čech a Moravy. Je přesvědčen, že vyhraje. "Věřím, že bude platit, že ´odvážnému štěstí přeje´," uvedl Švejnar pro iDNES.cz. - více zde

Favoritem volby je ale Václav Klaus, který si už nyní může být téměř jistý 137 hlasy. Přesto Švejnar není bez šancí. Levicoví poslanci a senátoři se zapřísahají, že už nedopustí druhé zvolení Klause, a ve Švejnara proto vkládají velké naděje.

Švejnar však chce na svou stranu získat i občanskodemokratické volitele. "Nekandiduji proti ODS, ale proti Václavu Klausovi. Nejsem jen kandidátem levice proti pravici. Moje vidění světa je barevnější," uvedl. - více zde

Poté, co vedení KDU-ČSL doporučilo volit jeho soupeře, musí však spoléhat hlavně na podporu komunistických zákonodárců. Ti mu už přislíbili hlasy pro první kolo volby. - více zde

Pravice se obává, že by Švejnar mohl za komunistické hlasy souhlasit se vstupem KSČM do vlády. To prezidentský kandidát odmítá. Sám prý pro takový případ stanovil jasné podmínky, za kterých by byl ochoten uvažovat o podílu KSČM na vládě.

"Znamenalo by to, že jasně odsoudí zločiny komunistického režimu, přihlásí se k orientaci na EU a NATO, přijme nedotknutelnost soukromého vlastnictví a zřekne se násilí jako nástroje k prosazování svých politických cílů," vyjmenoval prezidentský kandidát.

KSČM naopak požaduje, aby se Švejnar zřekl amerického občanství. Švejnar je ale opatrný, o statut amerického občana by nerad přišel. Stejně tak opatrné jsou i jeho výroky. Na naše dotazy dosud nereagoval (více zde) a kontroverzní témata přechází nejasnými komentáři.

Nepříjemným otázkám se vyhýbal i dnes. Ze 120 dotazů odpověděl jen na dvacítku z nich. A vybíral si spíše ty "lehčí" až úsměvné. "Vždy jsem se snažil pouštět draka co nejvýše a byl jsem zklamán, když jsem došel na konec špagátu," prozradil například čtenářům. V domácí pracovně se prý rád posunuje na kolečkové židli a "fakt ho to baví". Z hudby má rád jazz a české lidové písničky. "Občas hraju na kytaru," doplnil.

. Tajnosti kolem Švejnarových kanceláříaneb nemáme foťák a švejnar uteče

O tom, jak výjimečně náročné bylo domluvit s prezidentským kandidátem on-line rozhovor, jsme už psali zde. Nakonec se podařilo, ale Švejnar se pro změnu nechtěl fotografovat. Nebo spíše jeho tým s fotografováním nesouhlasil.

Redakce se vždy snaží získat záběry z průběhu on-line rozhovoru, i když host nesedí přímo v newsroomu. Do kanceláře prezidenského kandidáta se ale oko objektivu nedostalo.

Pracovnice kanceláře zprvu tvrdila, že jsou prostory provizorní a nezařízené, dostatečně nereprezentativní. Nesouhlasila ani Švejnarova mluvčí. Podle ní zase v kanceláři pracuje hodně lidí, kteří by se cítili návštěvou fotografa vyrušováni. "Tým má pocit, že by u toho neměl klid na práci," řekla iDNES.cz Klára Jírovcová-Pospíšilová.

Sídlo volebního týmu je ostatně zahaleno tajemstvím. Na jednoduchý dotaz, kde profesorův tým úřaduje, jsme odpověď nedostali. "To vám nemohu říci," sdělila další členka Švejnarova týmu.

Nepomohla ani prosba, aby spolupracovníci pana profesora při práci vyfotografovali sami. Do místnosti s počítačem, kde Švejnar odpovídal, nemohla v tu chvíli ani jeho kolegyně, která pár metrů opodál zvedá telefony. "Nemám tam přístup," řekla. Až po urgenci další člen týmu přislíbil, že udělá, co je v jeho silách. I když nejprve pochyboval, zda je někdo schopen poslat fotografii e-mailem, a navrhoval poslat ji fyzicky. "Je mi to líto, ale nejsme schopni Jana Švejnara vyfotit a poslat. Nemáme tu fotoaparát a on nám za pět minut uteče…," oznámil po chvíli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video