Vladimír Dryml se sešel s údajným detektivem a žádal kompromitující informace o své stranické kolegyni. Ilustrační foto.

Vladimír Dryml se sešel s údajným detektivem a žádal kompromitující informace o své stranické kolegyni. Ilustrační foto. | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Já rozhodně nejsem svatoušek, přiznal Dryml domnělému detektivovi

  • 783
Přinášíme vám přepis rozhovoru, který vedl 11. prosince senátor ČSSD Vladimír Dryml v jedné pražské kavárně s domnělým detektivem, bývalým policistou. Politik od něj chtěl získat informace, aby mohl zkompromitovat svou stranickou kolegyni a zároveň soupeřku, poslankyni Hanu Orgoníkovou.

Detektiv: Jsem bývalý člen policejních služeb a dozvěděl jsem se informaci od jednoho kamaráda, že chcete získat velmi diskrétní informace o paní Orgoníkové a panu Dohnálkovi. Je to skutečně tak?
Dryml: Já vám řeknu proč. Protože já jsem přišel na některé věci, které jsou na kraji (Královéhradeckém - pozn. red.) velmi zvláštní.

Detektiv: Je to skutečně pravda?
Dryml: Jo.

Čtěte také:

Senátor Dryml chtěl kompromitovat svou kolegyni z ČSSD Orgoníkovou

Detektiv: To jsem potřeboval vědět, nerad bych pracoval jen s hypotézou.
Dryml: Jedním z cílů, co já chci od kraje, je zóna Solnice. Já mám informace od některých lidí z Prahy, že prostě všechno nebylo v pořádku. Ne jak tam ty peníze šly, ale jak se rozdělovaly. Oni vědí, že se zajímám o tyhle věci, oni vědí, že chci, aby to tam bylo trošku nastolené nějak. Samozřejmě že když z toho má někdo profit, tak se mu to asi nelíbí. Ale mně to je jedno. Já se pak nechci za každou cenu nechat vláčet novinami nebo, nedej bože, být součástí nějakého vyšetřování. Takže to je asi tak všechno. Já vím jednu věc, já vím třeba na paní Orgoníkovou, že byla vyšetřována protikorupční službou, protože se tam nějakým způsobem jednalo o to, že na vedoucí představitele ČSSD podala nějaké trestní oznámení. ... Tehdy zasáhl Gross, aby se nějaké věci potlačily, nebo já nevím, jak to bylo, nebo nebylo. 

POSLECHNĚTE SI ZÁZNAM Z DRYMLOVY SCHŮZKY

Detektiv: Jestli to dobře chápu, vám jde o to, abychom získali, dejme tomu, diskrétní informace o tom, jak se paní Orgoníková, když to řeknu lidově...
Dryml: Paní Orgoníková s paní Horníkovou a některými zájmovými skupinami dělaly nějaké kšefty. Je to tak. A já asi i tím, že se změnilo vedení kraje a vstoupili do toho i lidé, kteří s nimi nemají nic společného, jsem pro ně velmi závažnou překážkou a nějakým způsobem proti nám útočí. Každý útok vzbuzuje i protiakci a já potřebuji nějakým způsobem se ochránit, a navíc nechci pokračovat v těchto praktikách. Já nejsem svatoušek, to v žádném případě, ale jsou věci - veřejné peníze, když už si z toho někdo něco bere, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany. To jsou ideály, ale tak to je. Já neříkám, že naše zákony jsou ideální, že za každých okolností mají být dodržovány, ale mělo by to všechno směřovat k tomu, aby to bylo v zájmu toho státu. Já jsem trošku nacionalista. 

Detektiv: A vás zajímá spíše ta minulost, jestli to dobře chápu?
Dryml: Mě zajímá jedna věc. Mě zajímá, jak to tehdy bylo s tím udáním na ty vedoucí činitele ČSSD. Mimochodem tam figuroval údajně i Tvrdík a Paroubek. Já jsem vám řekl tu částku, řekl jsem vám, o čem to bylo, nějaký nákup něčeho... A já bych jenom potřeboval vědět číslo toho spisu, jestli mi rozumíte. Nic víc. 

Detektiv: Jenom číslo toho spisu?
Dryml: Tak pro mě by bylo nejideálnější, kdybych viděl to její trestní oznámení, aby někdo neřekl, že ona nic. Ona musela podat podnět. A já potřebuju ten podnět. ... Já vám to nemůžu zaplatit, já vám můžu říct, že to je pro dobrou věc. Jestli to chcete, nebo nechcete, to je váš problém. Samozřejmě že se nikdo nedozví. Ale jsou lidé, kteří si myslí, že to tak nebylo, že by ona nikdy nic takového neudělala. Já nechci spis. Já chci číslo spisu a její podání. Jestli to jde. Jestli to nejde, tak mi řekněte, že to nejde. Hotovo. 

Čtěte také:

Senátor Dryml zřejmě chtěl odstranit Orgoníkovou kvůli sporům o nemocnici

Detektiv: Já tuhle informaci musím zjistit. V této souvislosti se pozeptám, několik lidí určitě zkontaktuju a o výsledku vás budu informovat.
Dryml: A kdy myslíte, že by mohl být nějaký výsledek?

Detektiv: Tak v půlce příštího týdne.
Dryml: Jak já vám můžu pomoct? Proč jste odešel (od policie - pozn. red.)?

Detektiv: Kvůli novému zákonu.
Dryml: Peníze?

Detektiv: To ani tak ne...
Dryml: Můžu vám říct, že dělám s Tejcem (poslanec ČSSD - pozn. red.) všechno pro to, aby se zákon změnil. Co děláte, jestli se můžu zeptat?

Detektiv: Jsem na volné noze. Ale nestěžuju si. Práce není hodně, ale nenudíme se.
Dryml: Mohli bychom se třeba domluvit, že by mě zajímal váš pohled třeba na ten služební zákon, nebo bychom udělali nějakou smlouvu, já nevím, na pár desítek tisíc, ale musí to být podložené nějakou prací, nějakou smlouvičkou o dílo nebo něco. Protože já mám nějaké peníze na ty konzultace a na druhou stranu by mě zajímalo, jak se na to dívají lidé, kteří opustili sbor. Ten kontakt s lidmi zdola, to chybí.

Detektiv: Do středy se ozvu. Těšilo mě. Na shledanou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video