Sídlo Všeobecné zdravotní pojišťovny

Sídlo Všeobecné zdravotní pojišťovny | foto: ČTK

IZIP spolkne další miliony, europoslanci jeho akcie prodali do Švýcarska

  • 159
Zbavit se nefunkčního projektu elektronických zdravotních knížek IZIP bude složité. Europoslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký prodali akcie firmy, která projekt vlastní, do Švýcarska. Zastavením miliardového projektu by proto Česku mohla hrozit arbitráž.

Na případ upozornila Česká televize. "Přistoupil jsem na předání akcií firmě, která je ochotna garantovat, že smluvně zaváže VZP k tomu, že to bude dál rozvíjet," řekl europoslanec Miroslav Ouzký (ODS).

Spolu s europoslancem Milanem Cabrnochem (ODS) Ouzký přenechal akcie švýcarské společnosti eHI eHealth International. Podle Cabrnocha zadarmo.

Elektronické zdravotní knížky

Elektronická zdravotní knížka je karta pacienta na internetu, do které lékaři zapisují nemoci, výsledky vyšetření a předepsané léky.

Elektronickou knížku má 2,5 milionu lidí a VZP do projektu investovala necelou jednu miliardu korun. Podle ředitele VZP Pavla Horáka provoz knížek stojí pojišťovnu ročně 150 milionů korun.

V praxi to znamená, že 51 procent akcií nyní vlastní Všeobecná zdravotní pojišťovna a 49 procent švýcarská společnost. VZP už na začátku letošního roku avizovala, že koupí většinový podíl IZIP, aby nefungujícímu projektu dala ještě šanci.

Už dříve ale někteří členové správní rady VZP hovořili o tom, že projekt zastaví, aby do něj netekly další stamiliony korun. Jejich plán ale může být prodejem akcií do Švýcarska ohrožen, protože Česku by za případné zastavení IZIP mohla hrozit ze strany zahraniční firmy mezinárodní arbitráž.

Obchod, při kterém část akcií ze Švýcarska přešla pod VZP, uzavřel ředitel pojišťovny Pavel Horák. "Dostal jsem úkol získat majoritu ve společnosti za nominální cenu. To se stalo. Jestliže máte za cíl získat akcie, pak je musíte získat od toho, kdo je vlastní," popsal transakci Horák. O obchodu vedeném přes Švýcarsko nevěděla ani správní rada VZP, ani ministerstvo zdravotnictví.

Firma má zastřeného vlastníka, vznikla v srpnu

ČT upozornila, že podle výpisu ze švýcarského obchodního rejstříku byla firma eHI eHealth International založena před pár týdny. Konkrétně na konci srpna s minimálním povinným vkladem 100 tisíc švýcarských franků a jediným členem představenstva Erwinem Zurfluhem.

Zurfluh figuruje kromě eHI eHealth International v dalších 36 společnostech a to pouze ve Švýcarsku. Samotná eHI eHealth International sídlí v Curychu na prestižní adrese Bellevue place 5. Nemá ale ani telefonní číslo, ani mail, fax nebo webové stránky. Jako předmět svého podnikání má uvedeno správa, držení a přeprodej majetku.

"Pro mě je to jasný partner, jasný vlastník, předpoklad standardních vztahů. Myslím, že není důvod být znepokojen, že vlastníme něco, společně se švýcarskou firmou," domnívá se Horák.

Systém elektronických knížek IZIP stál VZP už více než jednu miliardu korun. Přesto pojišťovna drží projekt stále při životě. Europoslanci Ouzký a Cabrnoch byli až do prodeje akcií jedněmi ze spolumajitelů firmy, která se jmenuje stejně jako systém knížek - IZIP. VZP této firmě kromě vzniku elektronických knížek platila každoročně také jejich provoz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video