Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi letos probíhá za přísných opatřeních. Na...

Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi letos probíhá za přísných opatřeních. Na snímku bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií Klausovou (28. září 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Nejsme ve válce, nepotřebujeme drakonická opatření, tvrdí exprezident Klaus

  • 223
Vývoj koronavirové epidemie nepodceňujeme, ale čísla, kterými nás vláda zásobuje, vidíme jinak, tvrdí Institut Václava Klause ve svém prohlášení, které v úterý zveřejnil. Bývalý prezident upozorňuje až na přehnaně útočnou rétoriku, tvrdé ekonomické ztráty i o ztrátu svobody a soukromí.

„Vývoj koronavirové epidemie nesmí být podceňován a ani my ho nepodceňujeme. Čísla, kterými nás vláda zásobuje, vidíme, ale vidíme je trochu jinak než Hamáček, Prymula a podobní. Interpretace těchto čísel nesmí být ponechána lékařům, musí promluvit statistikové (odborníci na analýzu časových řad),“ tvrdí exprezident Klaus s členy IVK ve svém úterním vyjádření. 

Podle Institutu koronavirus ovlivňuje pouze ty, kteří už jsou vážně nemocní, odkazují se zde i na názory českých imunologů.

Exprezident Klaus v prohlášení mluví také o přehnaně útočné rétorice, která má podle něj vystrašit občany nepřiměřenými vládními opatřeními a nejasnými daty, kvůli nimž není možné popsat skutečný stav vývoje nákazy. 

„Úmrtnost v naší zemi je do dnešních dnů roku 2020 nižší než v předcházejících dvou letech. Nesmíme připustit, aby zvýšené nebezpečí pro jednu specifickou rizikovou skupinu ochromilo celý stát,“ tvrdí IVK.

Problematika ekonomické a hospodářské situace je podle členů Institutu daleko reálnější než strach z nemoci. Vyjádřili například odmítavý postoj k uzavření škol, které podle jejich názoru poškozuje mladou generaci, jejíž ohrožení nemocí není prokázané. 

„Přicházíme o naši svobodu, přicházíme o naše soukromí, přicházíme o elementární, pro lidský život nezbytné mezilidské kontakty, přicházíme o naše peníze“, uvádí IVK v prohlášení. Zároveň dodávají, že stát zachází nezodpovědně s veřejnými financemi a ničení ekonomiky dělá naprosto svévolně.

Prohlášení vyzývá vládu a politiky, aby se přestali chovat alibisticky a schovávali se za nevolené experty, ale aby převzali zodpovědnost za svá řešení. 

Podle IVK v současné situaci nejde o válku s covidem, ale válku s podivnými mezinárodními organizacemi, s celosvětově propojenou politickou a mediální frontou a s mocnými byznysovými zájmy. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video