Diskuze

Žen je v našem oboru málo. Diskriminaci ale necítím, říká úspěšná matematička

Jako malá chtěla být Lenka Slavíková spisovatelkou. Nakonec se z ní stala matematička. A velmi úspěšná – nedávno dokonce získala prestižní Cenu Neuron. Její matematická disciplína studuje lineární prostory, obvykle nekonečné dimenze, a zobrazení mezi nimi. Za svůj cíl si vědkyně dává mimo jiné inspirovat mladé lidi, aby se její milované „matiky“ nebáli, a pokud je baví, šli ji studovat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J15a95n 36V94e45s88e77l45ý

3. 12. 2023 18:22

Nedivím se, že si vybrala funkcionální analýzu. Je to úplně originální pohled na diferenciální a integrální počet, který najednou ze spousty šílené těžkých problémů udělá naprostou pohodu.

0 0
možnosti
IF

I11v12a69n 77F41u91č24í71k

3. 12. 2023 10:42

Sympatická a rozumně sebevědomá žena, která umí a ví to o sobě. Nepotřebuje si tedy stěžovat na domnělé i skutečné ústrky, těch ostatně si každý (i muži) zažije v životě dost.

1 0
možnosti
TZ

Ony nám to spočítají doma.

0 0
možnosti
FM

Matematika je fajn, fandim kazdemu do se matematice venuje.

0 0
možnosti
JV

Nedivím se paní Slavíkové, že se vrhla na funkcionální analýzu. Pro mě byla funkcionální analýza, společně s teorií grafů, tou nejkrásnější a nejelegantnější částí matematiky.

2 0
možnosti
Foto

💃👒Ženy mohou umět matematiku a dokonce ji přednášet za katedrou, zrovna jako jiné ilustrovat knížky pro děti. Jenže vědkyní a malířkou se stane procento z nich. Na to, aby se tak stalo, musíte mít výbavu dodanou od předcházejících generací, jojo.

2 1
možnosti
JK

J10a65n 22K89r50á50l

3. 12. 2023 0:15

Na matematiku musíte mít nadání, stejně jako hudební sluch. Počet lidí je omezený. Na medicínu talent nepotřebujete, jen píli. Když je to jinde snazší a lépe placené, jdou mladí dělat něco jiného.Je to škoda.

2 0
možnosti
ML

Já jsem byl na základce dost lempl a nahrávalo tomu dost i rodinne prostredi. Dneska mi je 38 a klidne bych i nekam na tu matiku nekam chodil jen tak pro zabavu. Sice jsem po vyuceni i o dva roky pozdeji celkem slusne odmaturoval, ale matiku jsem uz nikdy nedohnal. Sice k povolani to nepotrebuji, ale to bádání mě baví.

3 0
možnosti
Foto

Já 15 let po gymplu hodil jen tak mimoděk kámen do hradní studny a měřil čas, za jak dlouho se ozve náraz kamene, abych mohl spočítat hloubku studny. Samozřejmě s tím, že jsem počítal dobu pádu i dobu, kdy zvuk dorazí zpátky. Tak mě to zaujalo, že jsem těch příkladů jen tak pro zábavu počítal více. A pak jsem podal přihlášku na VŠCHT, zapsal se i na jejich prázdninovou matematickou nalejvárnu, a už jsem to nepustil, jako předtím. Možná VŠCHT tu nalejvárnu stále pořádá. Je to týdenní hukot, ale kdo má zájem, tomu to dá hodně.

0 0
možnosti
SN

Být na druhém břehu a sledovat ty lidi neznalé vysokoškolské matematiky? To je jako vidět rybičky v akváriu, jak neví, co je za sklem a občas do něho ťuknou.

Matematika otevírá mysl a posouvá hranice života daleko za lineární trojčlenkové myšlení. Mimojiné otevírá cestu ke zbohatnutí, pokud přijde i nápad.

4 0
možnosti
Foto

Kdyby jen matematiky. Ona ani fyzika a chemie neuškodí. To pak člověk kouká na lidi a vidí, jak si díky své neznalosti hlavu o to sklo rozbijí ... A přidal bych ekonomiku, IT a medicinu pro zvídavé ...

1 0
možnosti
KD

Kvóty je třeba zavést na vše. A kdyby ne, tak ty inteligenty a chytráky z hlupáků a hlupaček uděláme i násilím

2 0
možnosti