Výsledek jednání soudu si mohou zájemci přečíst na internetu. Ilustrační foto

Výsledek jednání soudu si mohou zájemci přečíst na internetu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Informace o soudních přích jsou na webu, zatím jen základní

  • 3
Průběh řízení u okresních soudů v Česku je od včerejška možné sledovat na internetu. Ministerstvo spravedlnosti spustilo službu infoSoud. Má ulehčit zejména pracovníkům soudních kanceláří, kteří vyřizují stovky telefonátů. Drnčení ale zřejmě zcela neutichne, informace na webu jsou jen základní.

"Tato služba zpřístupňuje účastníkovi řízení informace o průběhu jeho vlastního sporu prostřednictvím internetu. Lidem ušetří čas při zjišťování těchto údajů a zároveň se sníží zatíženost kanceláří soudů, protože ubude například počet telefonických dotazů o postupu řízení," prezentoval službu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Předseda Soudcovské unie ČR uznává, že je služba užitečná. "Pomůže především účastníkům řízení a podle vlastních zkušeností i pracovníkům kanceláří soudců. Ti museli denně odpovídat na spoustu dotazů, na něž teď lidé najdou odpověď na internetu," řekl iDNES.cz Jaromír Jirsa.

Obává se pouze, zda poskytované informace budou pro zájemce dostatečné. "InfoSoud poskytuje pouze ty nejzákladnější informace, možná budou lidé telefonicky žádat jejich doplnění a rozšíření," upozornil.

Lidé uvidí na internetu cestu spisu
Zájemce o informace o soudním řízení zadá do formuláře na adrese www.infosoud.justice.cz příslušné jednací číslo a dozví se tak historii i aktuální stav projednávání případu.

"Lidé se tak například dozví, kdy bylo zahájeno řízení, zda nebylo přerušeno, komu byl spis předán nebo jestli bylo řízení ukončeno. Na stránkách najde každý podrobný popis, jak formulář vyplnit, i vysvětlení pojmů," doplnil Jakub Stadler z tiskového odboru ministerstva.

K dispozici jsou pouze takové informace, které účastníkům umožní sledovat postup ve vyřizování věci. Osobní údaje se nezveřejňují a ministerstvo zároveň garantuje, že k žádnému úniku citlivých informací prostřednictvím formulářů nemůže dojít.

"Rychleji si informace o řízeních budou zjišťovat i jednotlivé soudy mezi sebou. Čekáme, že díky tomu dojde ke zbourání kamenných zdí kolem české justice," řekl předseda hradeckého krajského soudu Milan Bořek.

Údaje o řízení budou z jednotlivých okresních soudů do aplikace přicházet v pravidelných intervalech jednou denně. V průběhu roku se k systému připojí i krajské soudy.

Spuštěním nové služby chce ministerstvo naplnit cíl převést do roku 2012 většinu agend do elektronické podoby. Zatím od loňského roku fungují e-podatelny a insolvenční rejstřík. Letos ministerstvo spravedlnosti ještě hodlá spustit aplikace elektronického platebního rozkazu a úřední desky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video