Zastupitelka Ústeckého kraje Tereza Hyťhová.

Zastupitelka Ústeckého kraje Tereza Hyťhová. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Poslankyně Hyťhová opouští SPD, bude spolupracovat s Klausovou Trikolórou

  • 121
Poslankyně Tereza Hyťhová ukončila v pondělí členství v hnutí SPD a jejím poslaneckém klubu. Ve sněmovně bude spolupracovat s hnutím Trikolóra. Hyťhová to oznámila na Facebooku. SPD už dříve opustili tři poslanci, hnutí Tomia Okamury naopak získalo bývalého místopředsedu ČSSD Jaroslava Foldynu.

„Ke dni 27. července 2020 jsem já, Tereza Hyťhová ukončila členství v hnutí SPD a jejím poslaneckém klubu. Ve sněmovně budu spolupracovat s hnutím Trikolóra,“ uvedla Hyťhová.

Klub SPD tak bude mít devatenáct členů. Od voleb do Sněmovny už Okamurovo hnutí již opustili Ivana Nevludová, Lubomír Volný a Marian Bojko, kteří loni na jaře zamířili do hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. Letos v dubnu SPD naopak posílil Jaroslav Foldyna.

„Paní poslankyně ztratila důvěru členů v krajské organizaci SPD a ztratila tím jistotu, že bude na volitelných místech kandidátek. A místo práce na obnovení důvěry to řešila dezercí z SPD tam, kde jí nabízí volitelné místo. Slušnost by byla odevzdat mandát, který získala díky SPD, a dát prostor náhradnikovi z řad SPD,“ reagoval na krok Hyťhové pro iDNES.cz šéf hnutí SPD Tomio Okamura. 

Trikolóra, kterou založil po vyloučení z ODS Václav Klaus mladší, má tak nyní tři hlasy ve Sněmovně - vedle syna bývalého prezidenta se k Trikolóře hlásí také další bývalá členka občanských demokratů Zuzana Majerová Zahradníková a nově i poslankyně Hyťhová zvolená za SPD v Ústeckém kraji.

„K tomuto kroku jsem směřovala delší dobu, tak jak jsem více a více poznávala skutečnou podnikatelskou podstatu SPD. Politiku vnímám jako souboj hodnot a hájení názorů, nikoli jako způsob obživy nebo pěstování ega některých jedinců. I nadále zastávám své vlastenecké cítění a názory a v tomto směru budu pracovat pro naše občany, jako tomu bylo doposud,“ uvedla Hyťhová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video