Hypernova

Hypernova | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Hypernově hrozí další pokuty, klamala zákazníky

  • 174
Potravinářská inspekce uloží další vysokou pokutu společnosti Ahold Czech Republic. Ve dvou pražských prodejnách Hypernova, které Aholdu patří, zjistila kontrola u některých výrobků manipulaci s dobou trvanlivosti nebo chybějící údaj o době použitelnosti.

Sankce se podle inspekce může pohybovat v řádech statisíců korun. Zaměstnanci dvou prodejen přelepovali na masných výrobcích etikety s minimální dobou trvanlivosti.

"V Hypernově v Čestlicích našli inspektoři čtyři typy balených masných výrobků, které byly označeny na originálním obalu prošlým datem minimální trvanlivosti a na nové samolepce jiným údajem, kterým byla původní trvanlivost prodloužena o dva až čtyři měsíce," uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Daniela Kolejková.

Na celé řadě dalších balených masných výrobků zjistili kontroloři stopy po stržené původní etiketě nebo po smazaném původním údaji o trvanlivosti výrobků a dolepené nové samolepce.

Ahold dostane trest i za přístup k případu
"Ahold navíc ignoroval opakované výzvy SZPI k vyjádření o takových praktikách a ztížil tím i výkon státního dozoru," dodala mluvčí.

Při opakované kontrole Hypernovy v Nových Butovicích zase inspektoři objevili dva druhy paštik, které byly označeny datem minimální trvanlivosti. Takové výrobky přitom musejí být označeny přísnějším údajem o době použitelnosti.

Na rozdíl od minimální trvanlivosti, kdy je možné potraviny za určitých podmínek i po jejím uplynutí dále prodávat, se výrobky s prošlou dobou použitelnosti musejí ihned vyřadit z prodeje. Kvůli stejnému nedostatku inspekce podle Kolejkové už jednou provozovně uložila opatření k nápravě, firma to však nerespektovala.

"Inspekce zahájí se společností správní řízení a uloží pokutu, v níž se projeví nejen nalezené nedostatky, ale také přístup Aholdu k řešení případu," uvedla Kolejková.

Firma má už několik "vroubků"
Mluvčí zároveň připomněla, že to letos není poprvé, kdy inspektoři našli klamavé označení potravin v provozovnách společnosti Ahold. Počátkem roku zjistili inspektoři v Albertu v Budějovické ulici v Praze výrobky, které zaměstnanci prodejny sami nakrájeli a zabalili a pak opatřili nepravdivými údaji o datu balení.

V minulém týdnu zase SZPI zakázala prodej všech potravin v jindřichohradecké Hypernově. Při opakovaných kontrolách totiž nalezla důkazy o značném zamoření prostoru myšmi. V souvislosti s tímto případem hrozí Aholdu citelná pokuta. - více zde

Problémy s inspekcí má v poslední době i řetězec Julius Meinl, jehož prodejny chce Ahold letos převzít. V minulém týdnu trestala SZPI firmu za prodej potravin s prošlými daty a jejich "znovuoživování" v Českých Budějovicích. - více zde

SZPI provedla podle ústředního ředitele Jakuba Šebesty od začátku roku 3700 kontrol a zjistila 1400 porušení předpisů. Protože se v poslední době množí podněty lidí, inspekce pravděpodobně ještě zvýší četnost kontrol.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video