Jeden z nebezpečných výrobků | foto: Ministerstvo zdravotnictví

Hygienici zakázali prodej dětského nádobí s formaldehydem

  • 5
Hygienici ministerstva zdravotnictví objevili v několika typech dětského plastového nádobí nedovolené množství formaldehydu. Výrobci je musí okamžitě stáhnout. Lidé, kteří si už nebezpečné hračky koupili, je mohou vrátit v obchodech, kde by měli dostat zpět peníze.

Oznámení o nadměrném množství formaldehydu se týká celkem tří sad dětského nádobí. "Výrobek nesplňuje požadavky předpisů o ochraně veřejného zdraví. Hodnota formaldehydu přesahuje více než dvakrát přípustný limit," sdělil hlavní hygienik Michael Vít.

Pracovníci ministerstva objevili nebezpečné sady nádobí u prodejce Trung Vu Quang v Brně v Šoustalově ulici. Výrobky prodával i distributor "Vše za plus...co", spol. s r. o., v Lihovarské ulici v Praze 9.

"Akutní vystavení malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce," upozornil Vít.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video