Zdravotník v nemocnici v čínském Wu-chanu odpočívá vestoje. (17. února 2020)

Zdravotník v nemocnici v čínském Wu-chanu odpočívá vestoje. (17. února 2020) | foto: ČTK

Vláda schválila vyslání letounu s pomocí kvůli koronaviru do Číny

  • 15
Vyslání armádního speciálu s humanitární pomocí do Číny schválila vláda. iDNES.cz to sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Letadlo by mělo vézt 6,5 tuny humanitární pomoci, roušky, dezinfekční a hygienické prostředky. Číně by měly pomoci v boji s šířením nového typu koronaviru. Letadlo by mělo podle premiéra Andreje Babiše odletět nejpozději 15. března.

„Nyní projednáváme příslušná povolení s čínskými úřady tak, aby letoun mohl do Číny zamířit na přelomu února a března,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

O předložení návrhu vyslat do Číny letadlem humanitární pomoc měst, krajů, firem či Pražského hradu ho požádal minulý týden prezident Miloš Zeman.

„Pan prezident se rozhodl, kromě toho, že napsal solidární dopis čínskému prezidentovi, pomoci při organizaci humanitární pomoci,“ řekl hradní kancléř Vratislav Mynář. V dopise z 2. února Zeman vyjádřil svému čínskému protějšku zármutek kvůli obětem způsobeným koronavirem.

Na palubě by měla být i humanitární pomoc z Třebíče a z Vysočiny. Dárci dali podle třebíčského starosty Pavla Pacala dohromady takřka 400 kilogramů zdravotnického materiálu včetně roušek a dezinfekce. O pomoc je požádalo čínské město I-čchang z provincie Chu-pej

Vláda schválila uvolnění 10 milionů na pomoc Číně (4. února):

4. února 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video