Hasičský konvoj vyjel ze základny ve Zbirohu s humanitární pomocí pro Řecko....

Hasičský konvoj vyjel ze základny ve Zbirohu s humanitární pomocí pro Řecko. Země čelí náporu uprchlíků na hranici s Tureckem. (6. 3. 2020) | foto: MF DNES

Česká solidarita s Řeckem. Hasiči vezou čerpadla, elektrocentrály či stany

  • 36
Česko poslalo v pátek Řecku elektrocentrály, čerpadla či stany a přikrývky za 2,5 milionu korun. Humanitární pomoc přepravují hasiči z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu, uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená. Vláda rozhodla o poskytnutí humanitární i finanční pomoci Aténám kvůli tamní situaci s migrací.

Řecko čelí náporu migrantů poté, co Turecko přestalo dodržovat dohodu s Evropskou unií, podle níž mělo migranty zadržovat na svém území.

Česko posílá do Řecka deset čerpadel, čtyři elektrocentrály, tisíc nafukovacích matrací, tisíc spacích pytlů, tisíc vlněných přikrývek, tisíc ručníků a deset topení do stanů.

Materiál pochází ze zásob hasičů. Ministerstvo vnitra pomoc uhradí z rezervy svého humanitárního programu Pomoc na místě. Ministr Jan Hamáček ve středu řekl, že Řecko vybraný materiál odsouhlasilo a je připraveno ho převzít.

Část hasičů veze humanitární pomoc poněkolikáté, část tvoří nováčci.
Velitel jednotky Ivo Adámek uvedl, že konvoj jede přes Slovensko Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko.

„Naším úkolem je dovézt a předat v pořádku materiál, který Česká republika vysílá, distribuce materiálu už je na řecké straně,“ připomněl. Do Athén by měli hasiči dorazit v neděli večer.

„Jsme také schopní Řecku rychle poslat až 50 policistů. Dvacet v rámci (evropské pohraniční stráže) Frontexu a jeho týmu rychlé reakce na hranicích, dalších 30 pak v rámci bilaterální pomoci,“ uvedl ve středu Hamáček. Řecko ale zatím podle něj o policejní pomoc nepožádalo.

Ministerstvo vnitra rovněž je připraveno poslat Řecku milion eur (asi 25,5 milionu korun) z programu Pomoc na místě na nákup materiálu k řešení hrozby další migrační krize. Ani o finanční podporu zatím Atény nepožádaly.

Migranti v Řecku čekají hodiny na chleba, turisté nedaleko jedí chobotnice

Do Řecka se už týden snaží proniknout tisíce lidí po oznámení Ankary, že už nebude bránit uprchlíkům v cestě do EU. Turecko tak fakticky přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do unijních zemí.

Řecko se snaží migrantům v přechodu hranice zabránit. Ministři vnitra EU se ve středu shodli, že evropské země nebudou ilegální přechody hranic tolerovat a že unie finančně či vysláním policistů podpoří Řecko v jeho snaze o ochranu vlastní hranice před novým přílivem uprchlíků.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video